20090507

NAJIB DIKTATOR : Aktivis Bersih diseret ke mahkamah


kemaskini 12.12pm

Jurucakap Gabungan Pilihanraya Bersih dan Adil (Bersih) Wong Chin Huat dibawa ke kompleks mahkamah Jalan Duta kira-kira 12 tengah hari ini dari satu lokasi yang tidak pasti.

Beliau, yang juga Pakatan Penulis untuk Kebebasan Media (Wami), ditangkap selepas jam 8 malam tadi di rumahnya Taman Sri Sentosa, Kuala Lumpur bawah siasatan Akta Hasutan.

wong chin huat arrested one black malaysia campaign court orange shirt 060509Pensyarah kajian media di sebuah universiti tempatan itu kemudian dibawa ke Jabatan Siasatan Jenayah Perdagangan untuk soal siasat - kemudian dipindahkan ke suatu tempat yang tidak diketahui sejurus selepas tengah malam.

Pengarah jabatan itu Datuk Koh Hong Sun berkata Wong yang ditahan di bawah akta tersebut kerana menulis beberapa artikel termasuk kempen "1Black Malaysia", lapor Bernama malam tadi.

Polis akan membuat keputusan hari ini sama ada untuk melanjutkan
tempoh tahanan itu, membebaskannya atau mendakwanya di mahkamah.

Tindakan polis itu dipercayai berkaitan dengan kempen berbaju hitam esok - yang dijalankan oleh Bersih - sebagai tanda membantah persidangan DUN Perak yang dianggap NGO itu "tidak mengikut perlembagaan."

Bersih melancarkan kempen itu dalam satu sidang media di Kuala Lumpur, pagi semalam.

Persidangan DUN Perak kali ini sangat genting untuk BN dan Pakatan Rakyat susulan krisis perebutan kuasa sejak Februari lalu.

Kedua-dua pihak mengakui menteri besar yang sah - Datuk Zambry Abd Kadir (BN) dan Datuk Seri Mohamad Nizar Jamaluddin (Pakatan) - dan tuntutan ini masih belum diputuskan di mahkamah.

Keadaan tidak menentukan dipercayai boleh menimbulkan suasana tegang dan penuh emosi di dalam dan luar bangunan DUN tersebut.

Polis kelmarin melarang orang ramai berhimpun dekat Bangunan Perak Darul Ridzuan, yang menempatkan bangunan DUN, setelah penyokong Pakatan ingin tampil menyaksikan peristiwa penting itu dan menyatakan sokongan kepada kerajaan pilihan mereka.


[Laporan penuh menyusul]


SILA MASUK BLOG YANG MENYOKONG ISTANA / KERAJAAN NEGERI KELANTAN

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com