20090209

Re: KONSPIRASI SYIA'H DALAM PERISTIWA KARBALA

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,

Apa yang saya lihat adalah bagaimana penulis yang telah cuba membina satu persepsi baru tentang pembunuhan Sayiddina Husain di Karbala. Apa yang kita kena lihat adalah siapakah pembunuhnya bukan menunding jari secara zhan kepada kata-kata atau komen dari Ibnu Abbas atau sebagainya.

Siapakah pembunuhnya? Adakah dari kalangan orang mereka sendiri atau memang dari tentera Yazid? Jangan kaburkan fakta sejarah dengan mengemukakan andaian atau komen balas orang lain terhadap pemergian Yazid di Karbala. Ini tidak memberikan fakta yang jelas kepada kita bahawa Yazid dibunuh oleh orang 'Syiah' sendiri. Elakkan dari mereka-reka cerita yang bukan-bukan terutamanya sejarah, sejarah adalah sebuah catatan peristiwa yang telah berlaku jadi jujurlah dalam menceritakannnya walaupun pahit

Saya menulis ini tidak ada kaitan dengan Syiah dan saya bukan orang syiah, tapi cara pembuktian yang saudara tulis banyak salah. Walaupun Syiah anda katakan salah ini bukan bermakna kita boleh mereka-reka sejarah baru tentang kewafatan cucunda Nabi SAW.

Sekian wassalam

Sesuatu yang pasti dan Pasti dilalui adalah
Kematian. Setiap patah perkataan yang kita tulis
Ada yang menghisabnya.

Ahmus


--- On Thu, 1/8/09, Ruslina Mohd Nor <mamadaniel02@yahoo.com> wrote:
From: Ruslina Mohd Nor <mamadaniel02@yahoo.com>
Subject: Re: [KENALAN] KONSPIRASI SYIA'H DALAM PERISTIWA KARBALA
To: KENALAN-ABADI@yahoogroups.com
Date: Thursday, January 8, 2009, 6:24 PM


Tiada konspirasi dan meraih simpati didalam peristiwa Karbala ini.Yang dibunuh itu adalah cucu kesayangan nabi.Tidak salah bagi sesiapa pun untuk mengagungkan ahlul bait kerana mereka org terdekat dgn nabi kita.Cubalah tanya....siapa yg kenal Hussain ini? Tak ramai yg tahu dia cucu nabi...apatah lagi bagaimana dia dibunuh dgn kejam.Cuba hayati kisah tragis ini lagi elok dari mengutuk sesama sendiri..Yg penting kita sama sama menyembah Tuhan YG SATU...betul atau tidak cara kita itu hanya ALLAH yg berhak mengadilinya. ..
--- On Tue, 1/6/09, Mohd Yaakub <akob73@yahoo. com> wrote:
From: Mohd Yaakub <akob73@yahoo. com>
Subject: [KENALAN] KONSPIRASI SYIA'H DALAM PERISTIWA KARBALA
To: alfikrah@yahoogroup s.com, ingatan@yahoogroups .com, sahabatinteraktif@ yahoogroups. com, hidayahnet@yahoogro ups.com, pmh-uitm@yahoogroup s.com, watan_sabah@ yahoogroups. com, islamic-ebook@ yahoogroups. com, taman2syurga@ yahoogroups. com, Sutera@yahoogroups. com, "kenalan" <KENALAN-ABADI@ yahoogroups. com>, ReSpeKs@yahoogroups .com, ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Tuesday, January 6, 2009, 8:21 PM

Apabila membicarakan tentang Hari Ashura yang jatuh pada tanggal 10 Muharam setiap tahun maka kita tidak dapat menghindarkan diri dari memperkatakan tentang peritiwa Karbala yang begitu menyayat hati. Peristiwa tersebut merupakan kisah di mana Saidina Hussain r.h yang merupakan cucunda Rasulullah s.a.w dan juga anak kepada Saidina Ali r.h telah dibunuh dengan kejam di sebuah tempat yang bernama Karbala di Iraq. Rentetan dari peristiwa ini terdapat upacara-upacara khas yang dianjurkan pada Hari Asyura dengan cara yang amat bertentangan dengan syarak. Malah kelompok Syiah juga telah mempergunakan peristiwa Karbala ini demi untuk meraih simpati umat Islam kepada kelompok mereka seolah-olah mereka ingin menggambarkan bahawa merekalah satu-satunya kelompok yang membela Ahlul Bait [keluarga Rasulullah]. Melalui makalah ini penulis akan membentangkan kisah sebenar disebalik pembunuhan Saidina Hussain di Karbala. Untuk pembacaan yg lanjut sila ke :

http://akob73. blogspot. com/2008/ 06/konspirasi- syiah-dalam- peristiwa. html

Baca juga artikel-artikel saya yg lain tentang hari Asyura

IBADAH PUASA ASYURA
http://akob73. blogspot. com/2008/ 12/akob-di- utusan-ibadah- puasa-asyura. html
>
> PUASA SUNAT ASYURA HAPUS DOSA SETAHUN
http://akob73. blogspot. com/2008/ 12/akob-di- utusan-puasa- sunat-asyura- hapus.html

MENJAUHI BIDAAH SAMBUT ASYURA
http://akob73. blogspot. com/2008/ 12/akob-di- berita-harian- menjauhi- bidaah.html
__._,_.___

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com