20090601

Siapa Naib Presiden Pas?

PEMILIHAN Pas yang akan berlangsung pada Jumaat ini, bakal menyaksikan parti itu memiliki tiga Naib Presiden baru. Ia berikutan tiga penyandang jawatan tersebut membuat keputusan untuk tidak mempertahankan kedudukan berkenaan.

Mereka ialah Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa dan bekas Ahli Parlimen Kuala Kedah, Mohamad Sabu yang akan bertanding jawatan Timbalan Presiden bagi mencabar Nasharuddin Mat Isa manakala Pesuruhjaya Pas Perak, Ahmad Awang pula ingin memberi peluang kepada muka baru.

Berbanding dengan Ahmad Awang, keputusan Husam dan Mohamad Sabu boleh dianggap sebagai "pertarungan berani mati". Ini kerana jika tewas dalam perebutan Timbalan Presiden, mereka tidak akan memiliki sebarang jawatan dalam Pas pusat. Apa pun, tumpuan kini terarah kepada siapa yang akan mengisi kekosongan tiga jawatan Naib Presiden itu.

Pada masa ini, lima calon disah akan bertanding. Mereka ialah Ahli Parlimen Pokok Sena, Datuk Mahfuz Omar; Ahli Parlimen Parit Buntar, Dr. Mujahid Yusof Rawa; Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Dr. Nik Mohd. Amar Nik Abdullah; Ahli Parlimen Kubang Kerian, Salahudin Ayub dan Pesuruhjaya Pas Pahang, Tuan Ibrahim Tuan Man.

Jika senarai ini dikaji, ia jelas sekali lagi akan membuka peluang kepada perwakilan untuk menggabungkan antara golongan ulama dan profesional.

Berdasarkan kepada maklumat yang diterima oleh penulis, Nik Mohd. Amar, Tuan Ibrahim dan Salahudin diletakkan dalam senarai pilihan bagi mengisi tiga jawatan Naib Presiden tersebut. Ketiga-tiga mereka dikatakan mempunyai kewibawaan dan kredibiliti sendiri.

Nik Mohd. Amar dan Tuan Ibrahim mewakili golongan ulama manakala Salahudin pula daripada profesional. Nik Mohd. Amar adalah ulama muda yang semakin terserlah di Kelantan dan dilihat pemimpin masa depan Pas negeri itu.

Tuan Ibrahim pula adalah ulama yang akan mewakili suara generasi tua dalam Pas manakala Salahudin adalah pemimpin yang membawa suara generasi muda.

Jika ketigatiga mereka dipilih ia sudah pastilah akan mampu memantapkan kepimpinan Pas. Selain dilihat menyokong kepimpinan ulama, ketiga-tiga mereka juga mempunyai pengalaman yang amat diperlukan oleh Pas dalam menghadapi cabaran politik semasa.

Nik Mohd. Amar sudah bertahun-tahun membantu Pas Kelantan mengekalkan kuasa pemerintahan kerajaan negeri. Sementara Tuan Ibrahim pula semakin memperkukuhkan kedudukan Pas di Pahang manakala Salahudin berjaya meletakkan Dewan Pemuda Pas Pusat sebagai sayap yang disegani.

Namun begitu, kehadiran Mahfuz dan Mujahid tidak harus diketepikan begitu sahaja. Ia kerana Mahfuz dilihat mewakili golongan profesional manakala Mujahid pula dianggap ulama profesional.

Bagaimanapun perwakilan Pas dikatakan masih tercari-cari apakah "faktor X" yang boleh mendorong mereka untuk meletakkan Mahfuz dan Mujahid sebagai pilihan.

Ia kerana daripada segi track record, Nik Mohd. Amar, Salahudin dan Tuan Ibrahim dilihat lebih menonjol, biarpun Mahfuz datang dari negeri Kedah yang kini dikuasai oleh Pas.

Hanya perwakilan yang dapat menentukan kedudukannya dalam pertarungan itu tetapi apa yang pasti, peluang Mahfuz untuk menang pasti menempuh laluan getir.

Mujahid pula walaupun dikategorikan sebagai ulama profesional dalam Pas tetapi kemampuan beliau masih belum teruji sepenuhnya.

Hakikatnya, penulis tidak berhasrat berkempen untuk sesiapa kerana penulis bukanlah ahli Pas yang akan mengundi pada Jumaat nanti, semuanya terletak di tangan perwakilan parti itu.

Mereka mempunyai hak eksklusif untuk membariskan siapa tiga Naib Presiden yang akan menjadi pembantu kepada Presiden dan Timbalan Presiden.

Tetapi apa yang harus mereka fahami dalam membuat keputusan, seperti juga bagi jawatan-jawatan lain, perwakilan harus mengelakkan daripada memberi ruang kepada mana-mana kelompok profesional Erdogan untuk "mencemari" parti itu.

Penulis dimaklumkan bahawa puak berkenaan sememangnya mempunyai barisan "Kabinet bayangan" mereka bagi semua jawatan yang dipertandingkan.

Matlamat utama mereka ialah menjadikan pemilihan kali ini sebagai tapak pertama bagi menguasai Pas. Mereka menjadi alat kepada pihak tertentu di luar yang berhasrat mengganggu gugat kepimpinan ulama.

Dalam perkembangan terbaru, penulis diberitahu, puak profesional Erdogan menggunakan pelbagai pendekatan bagi meraih undi, biarpun budaya berkempen adalah sesuatu yang kononnya dianggap 'aneh' bagi Pas.

Walaupun berada di posisi nombor tiga, namun jawatan Naib Presiden amat penting bagi melahirkan pemimpin pelapis untuk Pas. Jika dikaji, adalah jelas mereka yang layak sudah berada di hadapan mata perwakilan dan hanya menanti untuk dipilih sahaja.

Perwakilan Pas perlu memilih calon yang tidak mempunyai sebarang persepsi termasuklah tanggapan bahawa calon tertentu adalah penyokong kuat golongan Erdogan.

Ia kerana dalam dunia politik, kadangkala persepsi adalah suatu kebenaran, tidak payahlah mendakwa bahawa Pas tidak seperti parti politik lain, dengan berlakunya pertandingan bagi jawatan penting maka ia meletakkan Pas tiada bezanya dalam soal perebutan jawatan dalam parti.

Apa pun, pihak di luar Pas ingin melihat sejauh manakah keutuhan kepimpinan ulama dalam parti itu mampu dipertahankan tanpa secebis pun diganggu gugat oleh puak Erdogan.

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com