20080807

Dunia-Politik.blogspot.com - Digest Number 1639

Dunia-Politik.blogspot.com

Messages In This Digest (5 Messages)

Messages

1.

Gaji RM3,000 sebulan mmg tinggi tetapi masih sedikit ?

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Wed Aug 6, 2008 8:26 am (PDT)

From : rosjampian@yahoo. com
 
DILAMPIRKAN EMAIL DARI SEORANG KAWAN YANG SEDANG DALAM MASALAH BESAR

Kepada kawan kawan assalamu'alaikum,

Saya ingin memohon bantuan, saya menghadapi masalah dengan ALONG, agak lama.

Saya puas minta bantuan dari jabatan kerajaan dan bank yang boleh bantu tetapi tidak terhasil.

Saya mengambil pinjaman dari along kerana nama saya blacklist tak ada tempat yang boleh dapat pinjaman jadi tempat yang ada ALONG lah.

Gaji saya memang tinggi RM3,000 sebulan tapi selepas potong along saya dapat RM1100.00 tiap tiap bulan.

Saya hanya bayar bunga saja dah dua tahun tetapi Pokoknya masih tidak ganjak. RM21,000.00

Jumlah yang pinjam adalah RM10,000.00 tetapi sekarang dah jadi RM21,000.00. Katanya bunga yang dibayar tak cukup.

Saya tidak mempunyai abang beradik yang nak menolong.

Selepas saya memeluk agama Islam keluarga saya memulau saya dan benci pada saya.

Keluarga isteri saya pula susah, jadi saya tak dapat buat apa apa.

Saya mempunyai 4 orang anak dan isteri tak berkerja.

Dengan gaji saya yang sedikit ini saya tak dapat menanggung keluarga saya.

Macam macam saya usaha tapi apa pun tak hasil.

Setiap hari saya menghadapi tekanan.tak tahu sampai bila boleh tahan.

Saya menulis ini hanya hendak meringankan tekanan saya, mana tau kalau ada tempat yang dapat membantu saya.

terimakasih.

2.

Re: [ReSpONs] SERONOKNYA BEKERJA

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Wed Aug 6, 2008 9:13 am (PDT)

...ramainya wanita yang bekerja hari ini walaupun sudah beranak pinak tetapi masih menyusahkan orang tuanya. Contohnya wanita yang masih juga berkeras untuk bekerja walaupun sudah ditegah oleh suaminya (sudah dikategorikan menderhaka kpd suami) atas alasannya untuk menambahkan pendapatan keluarga. Walhal setiap bulan dapat gaji tak ada pun nak bagi kepada suami, memanglah suami tak layak minta, tetapi gajinya semata mata untuk keperluan dirinya sahaja, kalau apa apa brg keperluan dapur kehabisan, dia tetap menyuruh si suaminya yang pergi beli, termasuklah kalau kehabisan susu untuk anak anaknya. Kalau anak anaknya dijaga oleh pembantu rumah, maka gaji pembantu rumah tetap juga disuruh suaminya yang bayar. Kalau anak anaknya disuruh orang tuanya, emak atau emak mertuanya yang jaga, tetap disuruh suaminya juga yang bayar upahnya, itupun kalau murah hati nak beri upah kepada org tuanya. Bukankah perkara sebegini merupakan sifat derhaka kepada orang tuanya
sendiri?
Tetapi perkara sebegini seperti sudah lumrah dalam senario kehidupan hari ini. Hakikatnya semakin ramai anak anak menderhaka kepada orang tuanya tanpa disedari. Sudahnya orang tuanya sendiri dijadikan 'hamba'  Sampai bila begini......?

 
--- On Sat, 8/2/08, Bidasari Emas <bidasari_emas@yahoo.com> wrote:

From: Bidasari Emas <bidasari_emas@yahoo.com>
Subject: Re: [ReSpONs] SERONOKNYA BEKERJA
To: ReSpONs@yahoogroups.com
Date: Saturday, August 2, 2008, 6:03 PM

salamun'alaik. ...nk ikutkan memang ada benarnye.... ape yg di cakapkan oleh nazri tu...pendmping anak adalah ibu yg sejati...tnggungjwa b mencari nafkah adalah ayah..bkan krane duk di rumah jdi pengganggur sepenuh mase...bnyak lgi aktiviti bleh di buat di rumah...
 
sebab tu ramai anak yg rosak ahklak krane tiada bimbingan dari ibu sebgai pendidik..harapkan bibik...atau pembantu..(. asisitant boss ke????)tu lah hakikatnye.. .terpulang lah pada fikiran dan hidup memasing.  bg kita di sini buat busines di rumah sambil pantau anak2....sayang nk tinggal anak2...kesian anak2...penat je dah melahirkan tapi kita tinggal2kan dia tanpe pelukan dan kasih sayang...

--- On Fri, 8/1/08, Md Nazri Bin Md Nor <ayie0876@yahoo. com> wrote:

From: Md Nazri Bin Md Nor <ayie0876@yahoo. com>
Subject: Re: [ReSpONs] SERONOKNYA BEKERJA
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Friday, August 1, 2008, 1:32 AM

Bab ni... saya sedikit tak setuju ...
 
pasal lately .. ramai wanita berkerja bukan untuk mencari nafkah ... malah untuk berlebih-lebihan ... sedangkan ...  hak anak2 terbiar(mengasuh anak dan mendidik anak dengan ilmu2 ISLAM.. lebih afdhal melalui IBUNYA).. ingatlah nanti ... kalau kite tinggalkan anak kite kepada penjaga.. nescaya tidak mustahil satu masa nanti penjaga juga akan menjaga kite diwaktu kite sudah kembali kealam tua ... alam sama macam anak2 kite.. perlu kasih sayang n perhatian.. dan diwaktu itu... rumah pengasihlah tempat kite... dan ingatlah.. masalah remaja dan muda mudi sekarang.. sebahagian besarnya disebabkan IBUNYA SIBUKK BEKERJA.. tiada masa mendampingi anak ... bermesra ... mewujudkan keadaan rumah yang harmoni aman damaiii.. percaya la.. bukan duit penentu segala kesenangan dan keharmonian rumah tangga...
 
Usah terlalu ghairah mencari keduniaan yang sementara.. kerja untuk membantu suami .. adalah keperluan... berlebihan2 adalah sedara syaitan ...
 
jangan duk ingat si penganggur tu tak nak bekerja.. atas dasar faham dia pada tanggungjawab asal isteri .. maka mereka ramai yang memilih untuk tidak bekerja... jangan menghina mereka.. ingat mereka menganggur tidak bekerja????? ? mereka menganggur untuk didik n mengasuh anak sendiri.. setinggi2 darjat yang aku boleh bagi manusia bergelar isteri,,,
 
 
wallahuaklam. ..
 
 

--- On Thu, 7/31/08, nana <nizna@ymail. com> wrote:

From: nana <nizna@ymail. com>
Subject: [ReSpONs] SERONOKNYA BEKERJA
To: "siti aainaa" <crazee_put3@ yahoo.com. my>, "Azham Abdullah" <azham_917@yahoo. com>, "agussyafii" <agussyafii@yahoo. com>, "alma.qa" <alma.qa@my.alps. com>, "arinawati" <nina@jaks.com. my>, "azrul alwi" <azrul.alwi@gmail. com>, "Khalis bakar" <cyber_chips84@ yahoo.com>, "bawang goreng" <bawangoreng@ gmail.com>, "de d" <ded_y2k@yahoo. com>, "Saya Dia" <kami0505@yahoo. com.my>, "Fadilah" <fadilah@epmb. com.my>, "fazilah" <ayeen_rhyme81@ yahoo.com>, "fudzail" <fudzail@gmail. com>, "Sukun Goreng" <sukun.goreng@ yahoo.com. my>, "hamdy" <hamdy065@yahoo. com>, "haris" <haris@jaks.com. my>, "azman hashim" <stir_22@yahoo. com>, "heng fu yean" <hengfy@gmail. com>, "juliana" <julia_rahim1981@ yahoo.com. my>, "JUNHAIRI" <e_belang@yahoo. com>, "kamarul kamaludin" <ntahapekename@ yahoo.com>, "Shahid Khan" <mail2shahid@ gmail.com>, "mahani" <mahani@my-peninsula .com>, mahligai@yahoogroup s.com, "marsita" <joyah_spot@yahoo. com>, "maslizawati" <liza@jaks.com. my>,
"MDROZALI MOHDNOR" <mdrozali.mohdnor@ samsung.com>, "Ruhaiza Mohd" <aiza.msapian@ yahoo.com. my>, "SHAHAR MOHD" <shaharmohdzain@ yahoo.com>, "muhamad hafiz" <gua_henjut_je@ yahoo.com>, "MUSLIMIN1969" <jazlan1969@yahoo. com.my>, "nazimah" <nazimah@jaks. com.my>, "nije06" <nije06@yahoo. com.my>, "Nor" <aini_rani@yahoo. com.sg>, "nor kamaruzaman" <nor_k@yahoo. com>, "PendeKArMUstar" <shahaza@gmail. com>, "Nor Rehan" <norrehan@nobleco. com.my>, Relexjap@yahoogroup s..com, respons@yahoogroups .com, "Mat Rock" <matrock_e1@yahoo. com>, "roslina" <eina2609@yahoo. com>, "roziawati" <rozieabdhalim@ yahoo.com>, "shahrol" <shahrol2007@ yahoo.com>, "Siti Shuhadah" <ctshuhadah@yahoo. com>, "An Sinar" <ansinar@yahoo. com>, "siti marliza" <arleeza@yahoo. com>, "siti salha" <umie_yusz@yahoo. com>, "syazuwa wawa" <syazuwa_wawa@ yahoo.com>, "Mangkuk Tingkat" <mangkuktingkat08@ yahoo.com>, "umar faruqi" <faruqi03@yahoo. com>, "umi suryati" <umi_suhaimi@ jaks.com. my>,
"wahabamri" <amriwahab@gmail. com>, "Zaid Affendi" <zaid.affendi@ gmail.com>, "zara" <zarazilla@yahoo. com>, "hadi zura" <zura_hadi88@ yahoo.com>
Date: Thursday, July 31, 2008, 8:41 AM

 
 
 

Bekerja mencari rezeki, sama ada sendiri atau makan gaji dengan majikan – suatu amalan yang sememangnya sudah sebati dengan kaum wanita. Malah hal ini selaras dengan galakan Islam sendiri yang menggalakkan umatnya bekerja dan membenci pengangguran.

 

Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud,
 
"Jika seseorang di anatar kamu keluar (bekerja) pada waktu pagi dengan membawa kayu api untuk dijual (bagi mendapatkan rezeki) di pasar, adalah lebih baik daripada dia meminta-minta kepada seseorang, sama ada orang itu memberi atau tidak… tangan yang di atas lebih baik daripada tangan yang di bawah."
 
(Riwayat Muslim)
 
Islam membenci pengangguran kerana keadaan itu secara tidak langsung menjejaskan imej agama yang suci ini, seolah-olah menunjukkan bahawa Islam agama yang membawa penganutnya ke arah kemelaratan dan kemunduran. Maka disebabkan itu, kita digalakan untuk berusaha dan berikhtiar mencari rezeki dan salah satu usaha yang terbaik adalah dengan berniaga.
 
Ini selaras dengan sabda Rasulullah yang bermaksud,
 
"Sebaik-baik usaha (untuk mendapatkan rezeki) adalah bekerja dengan tangan sendiri (menjadi usahawan)…"

3.

VIDEO MAHKAMAH: ANWAR DEDAH TAKTIK JIJIK BN - TARIKH PILIHANRAYA DIP

Posted by: "az wan" fiveruz2002@yahoo.com   fiveruz2002

Wed Aug 6, 2008 7:14 pm (PDT)

http://www.mcm2ade.blogspot.com/ ->VIDEO MAHKAMAH: ANWAR DEDAH TAKTIK JIJIK BN - TARIKH PILIHANRAYA DIPERSOAL

4.

Usaha Memurtadkan Pramugari Muslim MAS

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Thu Aug 7, 2008 7:45 am (PDT)

 
Usaha Memurtadkan Pramugari Muslim MAS 
 
Terdapat usaha-usaha di kalangan beberapa kakitangan MAS yang cuba memurtadkan krew dan pramugari-pramugari MAS semasa mereka dalam penerbangan. Usaha sebegini dikatakan sudah sekian lama berlaku tanpa tindakan serious diambil oleh pihak yang berwajib.
Pada awal tahun ini [22 Jan 2008] terdapat satu lagi usaha tersebut yang dilakukan oleh seorang Chief Steward semasa dalam penerbangan MH0140 dari Brisbane ke KL. Beliau dikatakan telah cuba mempengaruhi pramugari-pramugari MAS untuk meninggalkan agama Islam dan memeluk agama Kristian dengan memberi hujah-hujah yang mengelirukan.
Satu laporan polis telah dibuat oleh salah seorang pramugara Muslim terhadap tindakan beliau dan semua barangan bukti telah diserahkan kepada polis. 
Sebagai bantahan demi membela Islam, sayugialah orang ramai menghantar bantahan samada secara persendirian mahupun secara kumpulan atas nama pelbagai pertubuhan kepada
Dato Idris Jala
Pengarah Urusan Malaysia Airlines
1st Floor Admin Building 1, Complex A, SAAS Airport
47200 Subang, Selangor DE
Fax: 03-78439400 Tel: 03-78404801
Harus diingat Dato Idris adalah adalah seorang beragama Kristian dan jangan pula dia yang nanti berusaha melindungi kakitangan yang telah melakukan kesalahan serious di bawah Artikel 11 Perlembagaan Persekutuan
Sehingga kini, selepas pelbagai pihak telah menyuarakan bantahan, termasuk NGO-NGO Islam telah bersemuka dan menyatakan bantahan mereka kepada Pengerusi MAS sendiri, namun belum ada tindakan rasmi yang dilaporkan diambil terhadap kakitangan MAS tersebut yang secara terangan telah menyalahi perlembagaan Persekutuan.
Siasatan polis juga dilaporkan tidak diteruskan.
http://membelaislam.wordpress.com/

5.

Golput dalam pemilu legislatif di bawah 20%

Posted by: "Anna Rainsakina" annarainsya@yahoo.com   annarainsya

Thu Aug 7, 2008 8:07 am (PDT)


Satu lagi ke optimisan Yusuf Kalla Terhadap pelaksanaan Pemilu 2009 yang
sebelumnya dia optimis dengan kedudukan partainya nanti, seperti kita
tahu sebelumnya bahwa, adanya Golput pada pemilu – pemilu
sebelumnya, dia memprediksikan bahwa pemilu tahun mendatang golput
akan kurang dari 20% dengan alasan sebagai berikut
<http://web.bisnis.com/umum/1id70688.html>

Apakah ke otimisan Capres kita ini akan dapat di buktikan nantinya,
seperti yang kita ketahui saat ini pemilihan pilkada ternyata masih
banyak juga yang tidak ikut memilih, kalla beranggapan bahwa menurunnya
pemilihan tersebut dikarenakan terlalu banyaknya pemilihan kepala daerah
sehingga masyarakat menjadi bosan hal selengkapnya.
<http://web.bisnis.com/umum/1id70688.html> , apakah benar seperti itu?
Menurut saya hal ini terjadi kemungkinan pesimisnya para masyarakat
terhadap kepemimpinan dari para calon-calon tersebut yang beranggapan
bahwa apakah mereka dapat mewujudkan janji-janji mereka?, apakah boleh
memulihkan kondisi negara kita dari beberapa sektor yang sangat
mempengaruhi kondisi rakyat dan negaranya untuk lima tahun kedepannya?,
karena seperti yang sudah-sudah dengan janjinya yang muluk-muluk, tapi
mana buktinya.

Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Find it now

Everything you

need in one place.

Y! Messenger

Instant hello

Chat in real-time

with your friends.

Moderator Central

Get answers to

your questions about

running Y! Groups.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Ahli yang menghantar menggunakan kata-kata kesat dan kasar atau menyerang peribadi ahli yang lain, email mereka tidak akan disiarkan.

Ahli group yang sentiasa menghantar email berkenaan politik sahaja akan disiarkan emailnya tanpa penapisan moderator group.

Email yang disiarkan dipertanggungjawabkan kepada pengirim email tersebut dimana moderator dan group tidak boleh dipertanggungjawabkan.

=============================================
Link List:
•      Lirik Lagu Popular - http://www.lirikpopular.com     
•      Spa Q              - http://spa-q.blogspot.com     
•      Auto Insurance     - http://pdautoinsurance.blogspot.com     

5 comments:

ferry lazzuardo said...

nice share. nice post. semoga bermanfaat bagi kita semua :)
keep update! City Car

ferry lazzuardo said...

terima kasih atas informasinya..
semoga dapat bermanfaat bagi kita semua :) Model Mobil

ferry lazzuardo said...

Jangan berhenti untuk terus berkarya, semoga

kesuksesan senantiasa menyertai kita semua.
keep update! mobil baru

ferry lazzuardo said...

Jangan berhenti untuk terus berkarya, semoga kesuksesan senantiasa menyertai kita semua.
keep update!Harga Honda CRV 2014

nanda said...


terima kasih atas informasinya..
semoga dapat bermanfaat bagi kita semua :) Afgan Syahrefa

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com