20080819

ELAKKAN PROVOKASI, JANGAN GADUH

Salah satu elemen dalam Pilihan Raya Kecil Permatang Pauh kali ini ialah gelagat kumpulan anak-anak muda bermotosikal seramai antara 10 hingga 15 orang membawa bendera parti dan mengelilingi kampung dan bandar untuk mendapatkan perhatian.

Adakalanya mereka membunyi hon motosikal untuk menggalakkan orang ramai terutama di jalan-jalan raya memandang ke arah mereka. Mungkin bagi menarik perhatian memandang mereka yang menyokong parti tertentu. Saya sudah terserempak dua kali dengan mereka.

Malam tadi, ketika bekas Ketua Angkatan Muda PKR, Mohamad Ezam Mohd Nor, memberi ceramah di Kampung Tanah Liat, Kupang Semang, kumpulan anak muda ini yang membawa bendera PKR dan PAS, lalu di kawasan itu.

Mereka mula membunyikan hon atau menekan minyak yang sedikit sebanyak mengganggu perjalanan ceramah itu. Nasib baik tiada pihak daripada BN yang "bertindak" terhadap golongan bermotosikal itu yang boleh menyebabkan kejadian tidak diingini berlaku.

Saya menasihatkan sesiapa saja, sama ada BN atau pembangkang perlulah mengelakkan daripada membuat provokasi sehingga menimbulkan kemarahan pihak yang satu lagi. Cukuplah kejadian meraba, memukul jurugambar dan berlagak seperti samseng.

Biarlah pilihan raya kecil ini berjalan dengan lancar tanpa gangguan "gedebe".

Satu lagi, jika ada ceramah, penganjur perlu memastikan tidak berlaku kesesakan jalan raya sehingga menimbulkan kemarahan kepada pengguna yang lain.

Ceramah, ceramah juga, kelancaran jalan raya perlu juga diutamakan.

DUNIATIGER

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com