20080917

Dunia-Politik.blogspot.com - Digest Number 1674

Messages In This Digest (4 Messages)

Messages

1.

Re: [ReSpONs] MALAYSIA BARU [WARNING - VIRUS NOT SCANNED]%s

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Tue Sep 16, 2008 7:39 am (PDT)

Negara kita Malaysia, sebuah negara yang kita semua cintai, sangat unik dengan sistem pemerintahannya. Jangan kita lupa. Dengan adanya ketua tertnggi negara iaitu Duli Yang Maha Mulia Yang DiPertuan Agong menjadi penaung kepada rakyatnya dengan jaminan hak agama Islam dihormati. Rakyatnya pula berhak memilih para pemimpinnya melalui undian penggal demi penggal. Di mana Agong masih tetap dgnn hak raja berperlembagaan-nya. Sistem yang sedia ada masih yang terbaik setakat ini dgn adanya dua sistem asasnya iaitu sistem demokrasi berparlimen dan sistem raja berperlembagaan, dua gandingan sistem unik yang berjalan serentak dan seharusnya menjadi tanggungjawab bersama kita semua warganegara Malaysia menjaga sebaik-baiknya untuk diteruskan oleh generasi yang akan datang. Jangan dilupa, hak rakyat Malaysia yang teristimewa ialah memilih pemimpin yang akan bertanggungjawab membawa rakyat ke arah mana yang dikehendaki ramai, sementara sistem beraja
pula sudah semestinya diperkukuhkan dengan tidak mencari jalan-jalan untuk 'mempersendakannya'. Sesungguhnya kalangan pemimpin yang jujur untuk mewakili rakyatnya maka sudah tentu dia akan tetap menghormati rajanya yang adil. Rakyatlah yang lebih tahu haknya kerana rakyat apabila sama ada dipermainkan, dibohongi atau ditindas terus menerus maka rakyat akan mengadilinya ketika mengundi, bukankah itu hak rakyat? Agong sebagai pemantau yang tertinggi memantau supaya bendahara yang memegang tampuk kuasa eksekutif tidak sewenang2nya menyalahgunakan kuasanya. Ingatlah, sistem sebuah negara yang berdaulat, tanpa rakyat siapalah raja? tanpa raja siapalah yang akan menyatukan rakyat? Kita semua amat bertuah jika mahu terus hidup aman di sebuah negara merdeka ini, maka pilihlah jalan-jalan yang masih boleh diselesaikan di meja rundingan. Pihak pihak penguatkuasaan bolehlah digunakan apabila sudah tiada jalan rundingan dan/atau sekiranya ada pihak yang
menyelewengkan kuasa mengarahkan tercetusnya provokasi. Tiada lagi istilah perkauman yang terang jelas menyalahi fitrah ciptaan Yang Maha Pencipta. Demi tarikh keramat sempena tertubuhnya sebuah negara yang lengkap bersama-sama dua buah lagi negeri terpisah lautan, maka Malaysia Baru yang bakal menjelma pastilah yang benar-benar berwajah baru yang sehampir-hampirnya bebas dari penyelewengan kuasa pemerintahan, demi rakyat yang aman dan sebuah negara yang makmur dinikmati bersama-sama. Selamat datang kepada sebuah negara berwajah baru yang diidamkan selama ini, Malaysia Baru !!

--- Pada Sel, 16/9/08, Hj Wan Mohd Yusoff <wmyusoff@tm.net.my> menulis:

Daripada: Hj Wan Mohd Yusoff <wmyusoff@tm.net.my>
Subjek: [ReSpONs] [WARNING - VIRUS NOT SCANNED]%s
Kepada: ReSpONs@yahoogroups.com
Tarikh: Selasa, 16 September, 2008, 11:05 PM

sdr zahrol dan sdri lynn,
 
keputusan kita, pilihan kita, nilai buruk baik yang kita gunakan bertenggek diatas landasan beberapa andaian:
 
1-kita berandaian bahawa kalau semua rakyat menjadi malaysian, semua kaum jadi satu, maka tidak adalah lagi penindasan kaum a keatas kaum b.
 
2-kita berandaian bahawa bila tiada penindasan dan peluang pun dah sama rata sudah tentu semuanya pada ketika itu sama kaya(macam sistem sosialis).
 
3-kita berandaian bahawa jika semuanya sama kaya, masa sibuk dengan membuat kekayaan kita tiada masa lagi untuk berhasad dengki diantara satu sama lain.
 
memang kalau betul andaian-andaian tersebut, kita selamat sampai bila-bila.
tetapi adakah andaian tersebut betul? umpamanya, orang yahudi walaupun rupa wajah dan nama mereka sama dengan org kulit puteh amerika, tetapi kenapa masih ada rangkaian gelap "the council of elders" yang menjadi dalang kepada yahudi seluruh dunia, powerful, begitu juga indonesian chinese dan thai chinese walaupun nama dan bahasa lisan sudah sama dengan bangsa asal tetapi mereka masih wujudkan rangkaian gelap untuk menindas kaum asal dan menjadi dalang atau menjadi 'kingmaker' yang sebenar.
 
pada masa itu mlayu sudah lemah, protes macam mana pun tidak akan dapat mengungkai balik ikatan rangkaian yang sudah diikat ketat-ketat macam thailand sekarang. inna lillahi wa'inna ilaihi raji'un.
 
hj wan
 

-------Original Message----- --
 

From: l y n n
Date: 15/09/2008 7:18:53 PM
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
 

Salam. Stuju benar dengan pendapat en zahrol.

----- Original Message -----
From: zahrol zahrol
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Tuesday, September 16, 2008 9:49 AM
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

Salam..
Pandangan saya berkenaan sokongan dan fahaman politik, saya berasa bangga kerana anda terlalu peka tentang kisah-kisah politik yang berkisar dari semasa ke semasa, anda semuanya bijak menjadi pemilih untuk kepimpinan negara. Tahniah diucapkan kepada pihak-pihak penyokong parti politik yang sentiasa memberi pandangan di dalam group ini, ada yang menyokong ada yang menentang... jika diamati ada kala nya group ini bagaikan mini parlimen yang bersidang... menarik sungguh!!

Tapi sayang adakah anda tidak sedar, kekalutan politik sekarang menyebabkan perkembangan ekonomi kita merudum ketika ini..ye la kawan ni...kawan tu masing-masing saling tuding jari..yang tu kejam yang ni zalim..yang ni nak jadi menteri..yang tu pulak nak bela rakyat konon nya...cuba la anda amati. Sekarang siapa yang dah pecah belah....?? siapa yang pegang sapa?? sapa yang ketawa?? sapa yang sengsara?? kita yang masih palu gong, kita yang masih palu kompang dan kita yang masih berlawan DI GELANGGANG YANG TIDAK ADA PENGADILNYA! !
BILA AKHIRNYA!!? JADIKAN LAH ANDA SEBAGAI PENGADIL BAGI MENGAKHIRI NYA......... .

BILA DI KENANG KEMBALI BANGSA KITA SEKARANG TAK UBAH SEPERTI MASA PENJAJAHAN INGGERIS DAN KEDATANGAN JEPUN!!! SILA UNGKAPKAN SEJARAH TU SIAPA YANG KEJAM DAN SIAPA YANG ZALIM?? TIDAK SEMESTINYA YANG LAMA ITU BURUK DAN YANG BARU ITU LAWA.......! !

SALAM

----- Original Message ----
From: myza <myza9669@yahoo. com>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Monday, September 15, 2008 2:36:02 PM
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

so, what do you suggest ? Biarkan shj dgn kepimpinan umno skrg yg mmg telah nampak kezaliman, kejahatan dan kepincangannya? Mmg kita tidak boleh yakin dgn janji manusia, sbb itu apa yg sedang kita cuba lakukan mestilah bertawakal kpd Allah s.w.t selepasnya. Pd pendapat saya, kami penyokong PKR tak kata pun DSAI maksum, tidak akan melakukan sebarang kesilapan dlm pemerintahannya nanti (Insya Allah) . Tapi buat masa ini DSAI lah calon terbaik utk mengambil alih pemerintahan yg dah semakin haprak , di ambil kira dari pemikiran, pengetahuan ekonomi, cara dia mendidik isteri dan anak2, dan juga penasihat2 disekelilingnya yg pd saya bila2 masa akan membuat teguran sekiranya DSAI terkeluar dari landasan, spt TG Nik Aziz, TG Hj Hadi . Kalau org2 yg bertaraf ulamak pun kita tak boleh hendak ambil pengajaran, takkan org2 spt Najib , Khairy Jamaluddin yg kita nak gadaikan negara ini. Baik tn. haji juga fikirkan.

--- On Tue, 9/16/08, Hj Wan Mohd Yusoff <wmyusoff@tm. net.my> wrote:

From: Hj Wan Mohd Yusoff <wmyusoff@tm. net.my>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Tuesday, September 16, 2008, 3:00 AM

sdr penyokong pkr,
 
jangan terlalu yakin kepada janji manusia. apa kata kalau akhirnya sama juga kesilapan-kesilapan duniawi sama ada parti A ke parti B. mungkin kita tidak akan mengaku kesilapan pilihan kita, walau pun nasi sudah menjadi bubur, kita masih mencari kesilapan orang lain.
 
jika kita rasa kepercayaan kita itu membara-bara, besar kemungkinan inilah jalan yang disukai syaithon. tetapi jika kita tenang, marah tidak, dendam tidak, akal kita boleh berfungsi dengan lebih rationale dan pada ketika itu kita rasa kesulitan untuk memilih barulah kita mempunyai akal yang terkawal oleh diri kita sendiri. kita jangan dengar pujukan manusia, kita istikharoh minta petunjuk dari Allah sahaja.
 
sebenarnya, semua parti akan menggunakan tipuhelah untuk menang dan untuk mengekalkan kemenangan termasuklah menerima rasuah. adakah kita membezakan antara banyak dan sedikit, menghalalkan yang sedikit dan mengharamkan yang banyak? rasuah tetap rasuah.
 
memang  tidak boleh dinafikan parti mana yang memerintah, dialah yang mempunyai kuasa. dan kuasa boleh dibeli dengan rasuah, kecuali semua ahli kabinet kerajaan itu terdiri dari orang yang bertaqwa. hanya orang bertaqwa takut dan tidak gelap mata.
 
kalau dalam 3 juta ahli umno ada 30 yang kaya raya dengan rasuah, kita bencilah yang 30 tu kerana Allah, tapi yang 2 juta 970 ribu tu miskin macam kita je. kenapa nak benci mereka? pasal mereka degil tak mau pilih pkr, dap, pas?kita pun belum pasti betul.
 
kenapakah orang melayu sanggup berpecah kerana politik dan membelakangi ciri persamaan yang lebih penting seperti agama, bangsa dan kedaerahan.
 
saya kecewa dengan kepimpinan umno tapi bukan dengan umno kerana umno mempunyai jentera struktur yang jauh lebih sofistikated berbanding dengan parti-parti baru. saya tak yakin dengan pkr atau pas, keupayaan tidak terbukti di kelantan ke terengganu ke. wallaua'lam.
 
hj wan
 

-------Original Message----- --
 

From: NORAZMI BIN MISKAM
Date: 14/09/2008 8:39:22 PM
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
 

betul tu...
dah boleh tukar dah..
biar pkr pulak ambil alih..
hidup ANWAR!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!....... ......

----- Mesej Asal ----
Daripada: "mohdgahis.ahmad@ ssmesh.com. my" <mohdgahis.ahmad@ ssmesh.com. my>
Kepada: ReSpONs@yahoogroups .com
Dihantar: Isnin, 15 September, 2008 9:38:36
Subjek: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

betul tu...
dia ni memang tak sedar diri
apa ada kepentingan ker bela sgt UMNO yang dah haprak tu

myza <myza9669@yahoo. com>
Sent by: ReSpONs@yahoogroups .com
09/15/2008 08:46 AM
Please respond to ReSpONs

       
        To:        ReSpONs@yahoogroups .com
        cc:        
        Subject:        Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

apasal lak merempat? Ingat umno tu pembela rakyat sgt ke? allo kawan , skrg pun ada lg rakyat yg merempat , umno mana?

--- On Sun, 9/14/08, Adriana Adam <Addina_00@yahoo. com.sg> wrote:
From: Adriana Adam <Addina_00@yahoo. com.sg>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com, sharulgsr@yahoo. com.sg, katakhot@yahoo. com
Date: Sunday, September 14, 2008, 3:15 AM

nie lg sorang x sedar diri.....
nasib ada UMNO kalau x merempat agaknye....

----- Original Message ----
From: bad shah <katakhot@yahoo. com>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Saturday, 13 September 2008 20:05:39
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

kah ... kahh ... Ngehh .. ngehhhh ..
Lawak Siot ... muakekrkekrekrkekre k
Yang makan cili tuu laaa yg patut rasa pedas

Adios ~~ Selamat Menjalani Bulan Ramadhan~~

Pada ahli nujum moden...

'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul fathanah... !!! Apakah yang ada
di HATI beta...????'

--- On Sat, 9/13/08, sharul man <sharulgsr@yahoo. com.sg> wrote:
From: sharul man <sharulgsr@yahoo. com.sg>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Saturday, September 13, 2008, 12:02 PM

kepale otak ko terhibur..
suke2 ko je kutuk umno...
poyo sey ko ni

--- On Sat, 13/9/08, de d <ded_y2k@yahoo. com> wrote:
From: de d <ded_y2k@yahoo. com>
Subject: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Saturday, 13 September, 2008, 2:15 AM

 
Mari kita tukar teka-teki dalam filem Nujum Pak Belalang sesuai dengan keadaan
semasa kita.... Hahahahaha.. .!!!!

Soalan 1

Tukang Soal : 'Didalam baju hamba, ada sebatang kayu yang telah dipilih,
bagaimanakah kia mahu tahu yang mana UMNO dan yang mana PKR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Mintak pada hamba..!! Apabila sebatang kayu
diletakkan di dalam air, yang condong ke bawah itulah UMNO dan yang menegak
ke atas itulah PKR..'
 
Tukang Soal : 'Sebabnya... . !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebabnya... Kita pun telah tahu sekarang ini parti UMNO hampir tenggelam manakala PKR makin tinggi kedudukannya. .. ..'
Soalan 2
 
Tukang Soal : 'Dua ekor anak itik yang baru menetas, yang manakah UMNO dan yang
manakah PKR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Ini  senang saja, kita letakkan kedua anak itik
ke dalam bekas berisi air, yang mengejar itulah PKR dan yang lari sampai
terberak itulah UMNO..'
 
Tukang Soal : 'Sebabnya... !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebab di dalam negara kita, musuh PKR hanyalah UMNO yang patut kita kejar.. Bukan Parti Amanat Bangsa di Indonesia atau Parti Rak Tai di Thailand..!! !'
Soalan 3

Tukang Soal : ' Ada sebuah masealah,
Satu... baaaanyak-banyak! !... Dua... sedikit-sediiiiikit ....!!!
Tiga... jarang-jarang! !!... Empat... kad-dang, kad-dang,
Apa itu..???'

Ahli Nujum Negara : 'UMNO!!!'
 
Tukang Soal : 'Buktikan..! !'

Ahli Nujum Negara : 'Satu... Baaanyak-banyak. .. Ertinya, ahli UMNO memang banyak dalam negara ini...
Dua... Sedikit-sediiikit. .. Ertinya, sedikit sahaja yang berani bersuara dari
bilangan ahli UMNO yang banyak itu...
Tiga... Jarang-jarang. .. Ertinya, jarang-jarang yang kita dengar pemimpinnya berani melawan...
Empat... Kad-dang, kad-dang... Ertinya kad-dang, kad-dang barulah kita dengar dan
lihat ada pemimpin tertinggi UMNO  yang mahu mendengar suara ahlinya...'
 
Soalan 4

Tukang Soal : 'Dimanakah terletaknya kekuatan Laksamana UMNO..?? Di kerisnya kah? atau di jenteranya kah..???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan Laksamana UMNO bukan terletak pada
kerisnya ataupun pada jenteranya.. .'
 
Tukang Soal : 'Dimana terletak kekuatannya. ..???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan UMNO hanya terletak pada TOYOL-TOYOLnya! !'
 
Tukang Soal : 'Buktikan!!'

Ahli Nujum Negara : 'Laksamana UMNO begitu bergantung kepada toyol-toyolnya untuk menonjolkan kekuatannya. .. Iaitu  toyol dari Media Prima, toyol dari Polis serta toyol
dari Badan kehakiman.. Toyol-toyol inilah yang menampakkan Laksamana UMNO
nampak hebat walaupun hakikatnya mereka luka parah...'

'Biasalah... UMNO akan memungkiri  janji dan suka lari dari tajuk apabila
kalah dalam apa-apa pertandingan. . Tapi bak kata Dato' Seri Anwar Ibrahim,
Jangan takut.. LAWAN... KITA LAWAN...!!!'
 
 
Soalan Extra

Tukang Soal : 'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul bijaksana... . !!! Apakah yang ada
di genggaman beta...????'

Ahli Nujum Negara : '........... DUIT !!!..'
'Kerana duitlah yang telah MENJAHANAMKAN UMNO...'

Sekian... Semoga Terhibur... Wassalam....
 

Know more about Malaysian food - Yahoo! Malaysia Search.

Yahoo! Toolbar is now powered with Search Assist. Download it now!

Expand your social network today - Yahoo! Singapore Search.

Alamat E-mel baru yang tersedia pada Yahoo!
Dapatkan nama E-mel yang telah lama anda mahukan pada @ymail dan @rocketmail yang baru.
Cepat sebelum orang lain mendapatkannya!

 

 

Dapatkan nama E-mel keutamaan anda!
Kini anda boleh @ymail.com dan @rocketmail.com.
http://mail.promotions.yahoo.com/newdomains/my/
2a.

Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Tue Sep 16, 2008 8:09 am (PDT)

Negara kita Malaysia, sebuah negara yang kita semua cintai, sangat unik dengan sistem pemerintahannya. Jangan kita lupa. Dengan adanya ketua tertnggi negara iaitu Duli Yang Maha Mulia Yang DiPertuan Agong menjadi penaung kepada rakyatnya dengan jaminan hak agama Islam dihormati. Rakyatnya pula berhak memilih para pemimpinnya melalui undian penggal demi penggal. Di mana Agong masih tetap dgn hak raja berperlembagaan-nya. Sistem yang sedia ada masih yang terbaik setakat ini dgn adanya dua sistem asasnya iaitu sistem demokrasi berparlimen dan sistem raja berperlembagaan, dua gandingan sistem unik yang berjalan serentak dan seharusnya menjadi tanggungjawab bersama kita semua warganegara Malaysia menjaga sebaik-baiknya untuk diteruskan oleh generasi yang akan datang. Jangan dilupa, hak rakyat Malaysia yang teristimewa ialah memilih pemimpin yang akan bertanggungjawab membawa rakyat ke arah mana yang dikehendaki ramai, sementara sistem beraja
pula sudah semestinya diperkukuhkan dengan tidak mencari jalan-jalan untuk 'mempersendakannya'. Sesungguhnya kalangan pemimpin yang jujur untuk mewakili rakyatnya maka sudah tentu dia akan tetap menghormati rajanya yang adil. Rakyatlah yang lebih tahu haknya kerana rakyat apabila sama ada dipermainkan, dibohongi atau ditindas terus menerus maka rakyat akan mengadilinya ketika mengundi, bukankah itu hak rakyat? Agong sebagai pemantau yang tertinggi memantau supaya bendahara yang memegang tampuk kuasa eksekutif tidak sewenang2nya menyalahgunakan kuasanya. Ingatlah, sistem sebuah negara yang berdaulat, tanpa rakyat siapalah raja? tanpa raja siapalah yang akan menyatukan rakyat? Kita semua amat bertuah jika mahu terus hidup aman di sebuah negara merdeka ini, maka pilihlah jalan-jalan yang masih boleh diselesaikan di meja rundingan. Pihak pihak penguatkuasaan bolehlah digunakan apabila sudah tiada jalan rundingan dan/atau sekiranya ada pihak yang
menyelewengkan kuasa mengarahkan tercetusnya provokasi. Tiada lagi istilah perkauman yang terang jelas menyalahi fitrah ciptaan Yang Maha Pencipta. Demi tarikh keramat sempena tertubuhnya sebuah negara yang lengkap bersama-sama dua buah lagi negeri terpisah lautan, maka Malaysia Baru yang bakal menjelma pastilah yang benar-benar berwajah baru yang sehampir-hampirnya bebas dari penyelewengan kuasa pemerintahan, demi rakyat yang aman dan sebuah negara yang makmur dinikmati bersama-sama. Selamat datang kepada sebuah negara berwajah baru yang diidamkan selama ini, Malaysia Baru !!

--- Pada Sel, 16/9/08, hamdy <hamdy065@yahoo.com> menulis:

Daripada: hamdy <hamdy065@yahoo.com>
Subjek: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
Kepada: ReSpONs@yahoogroups.com
Tarikh: Selasa, 16 September, 2008, 5:21 AM

manusia yg kenyang perut mudah lupa...
samada pemerintah itu menahan org tanpa bicara,
merompak harta rakyat,
menghakis hak rakyat sedikit demi sedikit,
lupa pada rakyat bila menaikkan minyak secara serta merta bukannya gradual..
mengayakan beberapa org,
menambah dan membanyakkan penyangak penyangak dikelilingnya. .

but everybody entitle to his own opinion...

kita mahu terus kekal dgn umno sehingga harta rakyat dan negara habis dihakis

 Salam Perjuangan
hamdy 013 3696712 Perunding Hartanah & Perunding Amanah Saham Berlesen

Buku Saya:
Miang Miang Lelaki (sepatutnya berisi) RM16 + posRM2
RancangHidup RancangWang RM18 + posRM2

Buku Pilihan
Hidup Tanpa Suami 1 Roha Hassan RM 12 + RM4. (tinggal 3)
Asas Ajaran Kristian Menurut Perspektif Islam Hj Nicholas Slyvester RM 22+RM3

Bagi Penjual;Sila contact: Crescent News (KL) Sdn Bhd, Tel 03-61842448
kenapa tidak mengembangkan amal jariah anda dengan fwd artikel2 saya yang anda bersetuju dengan artikel itu.

----- Original Message ----
From: Wahidin Hashim <wahidin_hashim@ yahoo.com>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Tuesday, September 16, 2008 7:14:42 PM
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

Bukan kah selama 51 tahun kita telah berfikiran waras. Tapi semakin waras kita berfikir
 
semakin lupa pula kita akan wawasan perjuangan. Menegak kan Agama, Bangsa & tanah air
 
Semakin berjayakah kita dalam menegakkan agama islam, berjaya kah kita mengetengahkan
 
bahasa dan budaya Melayu. Sekarang ni Mathematik & Sains pun dah diajar dlm bahasa asing
 
Sedangkan Jepun, Perancis dan Jerman maju tanpa menggunakan bahasa asing.  

----- Original Message ----
From: Raihan Abdul Wahab <rafiqamei_05@ yahoo.com. my>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Tuesday, September 16, 2008 12:03:46 PM
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

Saya bersetuju dengan apa yg diperkatakan oleh Hj wan.
Biarlah kita berfikir secara waras
miskin rakyat bukan kerana umno semata-2
tapi diri sendiri yg taknak berusaha mencari kesenangan
diberi peluang untuk belajar
kaum mana lebih pandai mengguna peluang
itu soal belajar belum soal kerja lagi
come on laaa
fikirlaaa dengan baik
Jentera Umno lebih kemas dan teratur
tapi kalau kita sokong pkr umpama kita menyokong usaha untuk menghapuskan hak2 orang melayu
jadilaa kita seperti negara singapura
 
mmmmmmmmm
sedih betul...  
Berfikir dengan waras, bekalkan ilmu di minda agar tindakan diambil tidak menurut rasa..... 

----- Mesej Asal ----
Daripada: Hj Wan Mohd Yusoff <wmyusoff@tm. net.my>
Kepada: ReSpONs@yahoogroups .com
Dihantar: Selasa, 16 September, 2008 4:00:31
Subjek: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

sdr penyokong pkr,
 
jangan terlalu yakin kepada janji manusia. apa kata kalau akhirnya sama juga kesilapan-kesilapan duniawi sama ada parti A ke parti B. mungkin kita tidak akan mengaku kesilapan pilihan kita, walau pun nasi sudah menjadi bubur, kita masih mencari kesilapan orang lain.
 
jika kita rasa kepercayaan kita itu membara-bara, besar kemungkinan inilah jalan yang disukai syaithon. tetapi jika kita tenang, marah tidak, dendam tidak, akal kita boleh berfungsi dengan lebih rationale dan pada ketika itu kita rasa kesulitan untuk memilih barulah kita mempunyai akal yang terkawal oleh diri kita sendiri. kita jangan dengar pujukan manusia, kita istikharoh minta petunjuk dari Allah sahaja.
 
sebenarnya, semua parti akan menggunakan tipuhelah untuk menang dan untuk mengekalkan kemenangan termasuklah menerima rasuah. adakah kita membezakan antara banyak dan sedikit, menghalalkan yang sedikit dan mengharamkan yang banyak? rasuah tetap rasuah.
 
memang  tidak boleh dinafikan parti mana yang memerintah, dialah yang mempunyai kuasa. dan kuasa boleh dibeli dengan rasuah, kecuali semua ahli kabinet kerajaan itu terdiri dari orang yang bertaqwa. hanya orang bertaqwa takut dan tidak gelap mata.
 
kalau dalam 3 juta ahli umno ada 30 yang kaya raya dengan rasuah, kita bencilah yang 30 tu kerana Allah, tapi yang 2 juta 970 ribu tu miskin macam kita je. kenapa nak benci mereka? pasal mereka degil tak mau pilih pkr, dap, pas?kita pun belum pasti betul.
 
kenapakah orang melayu sanggup berpecah kerana politik dan membelakangi ciri persamaan yang lebih penting seperti agama, bangsa dan kedaerahan.
 
saya kecewa dengan kepimpinan umno tapi bukan dengan umno kerana umno mempunyai jentera struktur yang jauh lebih sofistikated berbanding dengan parti-parti baru. saya tak yakin dengan pkr atau pas, keupayaan tidak terbukti di kelantan ke terengganu ke. wallaua'lam.
 
hj wan
 

-------Original Message----- --
 

From: NORAZMI BIN MISKAM
Date: 14/09/2008 8:39:22 PM
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
 

betul tu...
dah boleh tukar dah..
biar pkr pulak ambil alih..
hidup ANWAR!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!....... .....

----- Mesej Asal ----
Daripada: "mohdgahis.ahmad@ ssmesh.com. my" <mohdgahis.ahmad@ ssmesh.com. my>
Kepada: ReSpONs@yahoogroups .com
Dihantar: Isnin, 15 September, 2008 9:38:36
Subjek: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

betul tu...
dia ni memang tak sedar diri
apa ada kepentingan ker bela sgt UMNO yang dah haprak tu

myza <myza9669@yahoo. com>
Sent by: ReSpONs@yahoogroups .com
09/15/2008 08:46 AM
Please respond to ReSpONs

       
        To:        ReSpONs@yahoogroups .com
        cc:        
        Subject:        Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

apasal lak merempat? Ingat umno tu pembela rakyat sgt ke? allo kawan , skrg pun ada lg rakyat yg merempat , umno mana?

--- On Sun, 9/14/08, Adriana Adam <Addina_00@yahoo. com.sg> wrote:
From: Adriana Adam <Addina_00@yahoo. com.sg>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com, sharulgsr@yahoo. com.sg, katakhot@yahoo. com
Date: Sunday, September 14, 2008, 3:15 AM

nie lg sorang x sedar diri.....
nasib ada UMNO kalau x merempat agaknye....

----- Original Message ----
From: bad shah <katakhot@yahoo. com>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Saturday, 13 September 2008 20:05:39
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

kah ... kahh ... Ngehh .. ngehhhh ..
Lawak Siot ... muakekrkekrekrkekre k
Yang makan cili tuu laaa yg patut rasa pedas

Adios ~~ Selamat Menjalani Bulan Ramadhan~~

Pada ahli nujum moden...

'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul fathanah... !!! Apakah yang ada
di HATI beta...????'

--- On Sat, 9/13/08, sharul man <sharulgsr@yahoo. com.sg> wrote:
From: sharul man <sharulgsr@yahoo. com.sg>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Saturday, September 13, 2008, 12:02 PM

kepale otak ko terhibur..
suke2 ko je kutuk umno...
poyo sey ko ni

--- On Sat, 13/9/08, de d <ded_y2k@yahoo. com> wrote:
From: de d <ded_y2k@yahoo. com>
Subject: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Saturday, 13 September, 2008, 2:15 AM

 
Mari kita tukar teka-teki dalam filem Nujum Pak Belalang sesuai dengan keadaan
semasa kita.... Hahahahaha.. .!!!!

Soalan 1

Tukang Soal : 'Didalam baju hamba, ada sebatang kayu yang telah dipilih,
bagaimanakah kia mahu tahu yang mana UMNO dan yang mana PKR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Mintak pada hamba..!! Apabila sebatang kayu
diletakkan di dalam air, yang condong ke bawah itulah UMNO dan yang menegak
ke atas itulah PKR..'
 
Tukang Soal : 'Sebabnya... . !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebabnya... Kita pun telah tahu sekarang ini parti UMNO hampir tenggelam manakala PKR makin tinggi kedudukannya. . ..'
Soalan 2
 
Tukang Soal : 'Dua ekor anak itik yang baru menetas, yang manakah UMNO dan yang
manakah PKR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Ini  senang saja, kita letakkan kedua anak itik
ke dalam bekas berisi air, yang mengejar itulah PKR dan yang lari sampai
terberak itulah UMNO..'
 
Tukang Soal : 'Sebabnya... !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebab di dalam negara kita, musuh PKR hanyalah UMNO yang patut kita kejar.. Bukan Parti Amanat Bangsa di Indonesia atau Parti Rak Tai di Thailand..!! !'
Soalan 3

Tukang Soal : ' Ada sebuah masealah,
Satu... baaaanyak-banyak! !... Dua... sedikit-sediiiiikit ....!!!
Tiga... jarang-jarang! !!... Empat... kad-dang, kad-dang,
Apa itu..???'

Ahli Nujum Negara : 'UMNO!!!'
 
Tukang Soal : 'Buktikan..! !'

Ahli Nujum Negara : 'Satu... Baaanyak-banyak. .. Ertinya, ahli UMNO memang banyak dalam negara ini...
Dua... Sedikit-sediiikit. .. Ertinya, sedikit sahaja yang berani bersuara dari
bilangan ahli UMNO yang banyak itu...
Tiga... Jarang-jarang. .. Ertinya, jarang-jarang yang kita dengar pemimpinnya berani melawan...
Empat... Kad-dang, kad-dang... Ertinya kad-dang, kad-dang barulah kita dengar dan
lihat ada pemimpin tertinggi UMNO  yang mahu mendengar suara ahlinya...'
 
Soalan 4

Tukang Soal : 'Dimanakah terletaknya kekuatan Laksamana UMNO..?? Di kerisnya kah? atau di jenteranya kah..???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan Laksamana UMNO bukan terletak pada
kerisnya ataupun pada jenteranya.. .'
 
Tukang Soal : 'Dimana terletak kekuatannya. .???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan UMNO hanya terletak pada TOYOL-TOYOLnya! !'
 
Tukang Soal : 'Buktikan!!'

Ahli Nujum Negara : 'Laksamana UMNO begitu bergantung kepada toyol-toyolnya untuk menonjolkan kekuatannya. .. Iaitu  toyol dari Media Prima, toyol dari Polis serta toyol
dari Badan kehakiman.. Toyol-toyol inilah yang menampakkan Laksamana UMNO
nampak hebat walaupun hakikatnya mereka luka parah...'

'Biasalah... UMNO akan memungkiri  janji dan suka lari dari tajuk apabila
kalah dalam apa-apa pertandingan. . Tapi bak kata Dato' Seri Anwar Ibrahim,
Jangan takut.. LAWAN... KITA LAWAN...!!!'
 
 
Soalan Extra

Tukang Soal : 'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul bijaksana... . !!! Apakah yang ada
di genggaman beta...????'

Ahli Nujum Negara : '........... DUIT !!!..'
'Kerana duitlah yang telah MENJAHANAMKAN UMNO...'

Sekian... Semoga Terhibur... Wassalam....
 

Know more about Malaysian food - Yahoo! Malaysia Search.

Yahoo! Toolbar is now powered with Search Assist. Download it now!

Expand your social network today - Yahoo! Singapore Search.

Alamat E-mel baru yang tersedia pada Yahoo!
Dapatkan nama E-mel yang telah lama anda mahukan pada @ymail dan @rocketmail yang baru.
Cepat sebelum orang lain mendapatkannya!

 

Dapatkan nama E-mel keutamaan anda!
Kini anda boleh @ymail.com dan @rocketmail. com.

Dapatkan nama E-mel keutamaan anda!
Kini anda boleh @ymail.com dan @rocketmail.com.
http://mail.promotions.yahoo.com/newdomains/my/
2b.

Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Tue Sep 16, 2008 9:45 am (PDT)

Negara kita Malaysia, sebuah negara yang kita semua cintai, sangat unik dengan sistem pemerintahannya. Jangan kita lupa. Dengan adanya ketua tertinggi negara iaitu Duli Yang Maha Mulia Yang DiPertuan Agong menjadi penaung kepada rakyatnya dengan jaminan hak agama Islam dihormati. Rakyatnya pula berhak memilih para pemimpinnya melalui undian penggal demi penggal. Di mana Agong masih tetap dgn hak raja berperlembagaan-nya. Sistem yang sedia ada masih yang terbaik setakat ini dgn adanya dua sistem asasnya iaitu sistem demokrasi berparlimen dan sistem raja berperlembagaan, dua gandingan sistem unik yang berjalan serentak dan seharusnya menjadi tanggungjawab bersama kita semua warganegara Malaysia menjaga sebaik-baiknya untuk diteruskan oleh generasi yang akan datang. Jangan dilupa, hak rakyat Malaysia yang teristimewa ialah memilih pemimpin yang akan bertanggungjawab membawa rakyat ke arah mana yang dikehendaki ramai, sementara sistem beraja
pula sudah semestinya diperkukuhkan dengan tidak mencari jalan-jalan untuk 'mempersendakannya'. Sesungguhnya kalangan pemimpin yang jujur untuk mewakili rakyatnya maka sudah tentu dia akan tetap menghormati rajanya yang adil. Rakyatlah yang lebih tahu haknya kerana rakyat apabila sama ada dipermainkan, dibohongi atau ditindas terus menerus maka rakyat akan mengadilinya ketika mengundi, bukankah itu hak rakyat? Agong sebagai pemantau yang tertinggi memantau supaya bendahara yang memegang tampuk kuasa eksekutif tidak sewenang2nya menyalahgunakan kuasanya. Ingatlah, sistem sebuah negara yang berdaulat, tanpa rakyat siapalah raja? tanpa raja siapalah yang akan menyatukan rakyat? Kita semua amat bertuah jika mahu terus hidup aman di sebuah negara merdeka ini, maka pilihlah jalan-jalan yang masih boleh diselesaikan di meja rundingan. Pihak pihak penguatkuasaan bolehlah digunakan apabila sudah tiada jalan rundingan dan/atau sekiranya ada pihak yang
menyelewengkan kuasa mengarahkan tercetusnya provokasi. Tiada lagi istilah perkauman yang terang jelas menyalahi fitrah ciptaan Yang Maha Pencipta. Demi tarikh keramat sempena tertubuhnya sebuah negara yang lengkap bersama-sama dua buah lagi negeri terpisah lautan, maka Malaysia Baru yang bakal menjelma pastilah yang benar-benar berwajah baru yang sehampir-hampirnya bebas dari penyelewengan kuasa pemerintahan, demi rakyat yang aman dan sebuah negara yang makmur dinikmati bersama-sama. Selamat datang kepada sebuah negara berwajah baru yang diidamkan selama ini, Malaysia Baru !!

--- Pada Isn, 15/9/08, Zaq Tirana <kancantribuana@hotmail.com> menulis:

Daripada: Zaq Tirana <kancantribuana@hotmail.com>
Subjek: RE: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
Kepada: respons@yahoogroups.com
Tarikh: Isnin, 15 September, 2008, 8:17 PM

Betul tu...sejak merdeka sampai sekarang bangsa/orang melayu asyik terkebelakang padahal nama negeri Tanah Malaya sebelum bertukar nama sekarang (Malaysia).. ..maksud terkebelakang dari bangsa lain yg dah mula berkembang maju dari banyak segi(walhal asalnya ke sini mendatang).. .ekonomi jangan cakapla..tuan. puan pun sedia maklum....bidang lain semuanya masih ketinggalan. ..dah la pulak tu..asyik kena tipu dek bangsa ni sejak dulu lagi...dari zaman nenek moyang dulu sampai la ni asyik kena tipuuu je...kena tipu dgn cara ekonomi...dgn cara pendidikan,pertania n,perebutan peluang yg kerajaan sediakan, pemakanan dan lain2 lagi....jiwa dan roh islam makin lemah sebab kita abaikan perkara2 yg macam ni.....mana taknya kilang2 sumber makanan yang berasaskan pemakanan bangsa2 ni yg byk conquer sampai kita anak beranak makan dari sumber2 yg haram hasil kerja2 bangsa2 ni..mana tak jiwa dan roh lemah utk bersaing dgn bangsa ni..ni semua kerja dan dakyah halus
Saya nak syer satu perkara yg saya rasa penting dgn tuan/puan... .saya bersembang dgn satu ca ya nun alif ni(somebody gak..dan salah sorang juak2 hardcore orang politik msia jugak)...dia berkata dgn ego sekali....katanya. ..'' gua ini malaysia aarr...satu orang pun gua tarak takut....itu polis ka...menteli ka...itu tengku kaaa...itu agong ka...wa talak takut....wa cuma takut satu hal saja....wa takut olang tak mau angkat(amik) wa punya wang saja..."..cuba tuan/puan pikir betapa senangnya bangsa kita dibeli...tapi saya percaya masih ada bangsa kita yg kuat jatidiri dan pegangan ugama lagi dlm tanahair kita yg tercinta ni
Jadi saya harap sangat tuan/puan dan kita semua ambik perhatian serius dalam hal ni..kalau sayang ugama..bangsa dan tanahair la....saya terus terang cakap takde pro pada mana2 parti pun...asalkan pemimpin yg memerintah mahu kepada fitrah yg asal iaitu UGAMA ISLAM...tak kiralah dia UMNO ka PAS ka PKR...yg penting negara kita aman selamat sampai keturunan/generasi kita yg seterusnya.. ..aminn

To: ReSpONs@yahoogroups .com
From: lynn@phneh.com. my
Date: Tue, 16 Sep 2008 10:10:47 +0800
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

Salam. Stuju benar dengan pendapat en zahrol.

----- Original Message -----
From: zahrol zahrol
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Tuesday, September 16, 2008 9:49 AM
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

Salam..
Pandangan saya berkenaan sokongan dan fahaman politik, saya berasa bangga kerana anda terlalu peka tentang kisah-kisah politik yang berkisar dari semasa ke semasa, anda semuanya bijak menjadi pemilih untuk kepimpinan negara. Tahniah diucapkan kepada pihak-pihak penyokong parti politik yang sentiasa memberi pandangan di dalam group ini, ada yang menyokong ada yang menentang... jika diamati ada kala nya group ini bagaikan mini parlimen yang bersidang... menarik sungguh!!

Tapi sayang adakah anda tidak sedar, kekalutan politik sekarang menyebabkan perkembangan ekonomi kita merudum ketika ini..ye la kawan ni...kawan tu masing-masing saling tuding jari..yang tu kejam yang ni zalim..yang ni nak jadi menteri..yang tu pulak nak bela rakyat konon nya...cuba la anda amati. Sekarang siapa yang dah pecah belah....?? siapa yang pegang sapa?? sapa yang ketawa?? sapa yang sengsara?? kita yang masih palu gong, kita yang masih palu kompang dan kita yang masih berlawan DI GELANGGANG YANG TIDAK ADA PENGADILNYA! !
BILA AKHIRNYA!!? JADIKAN LAH ANDA SEBAGAI PENGADIL BAGI MENGAKHIRI NYA......... .

BILA DI KENANG KEMBALI BANGSA KITA SEKARANG TAK UBAH SEPERTI MASA PENJAJAHAN INGGERIS DAN KEDATANGAN JEPUN!!! SILA UNGKAPKAN SEJARAH TU SIAPA YANG KEJAM DAN SIAPA YANG ZALIM?? TIDAK SEMESTINYA YANG LAMA ITU BURUK DAN YANG BARU ITU LAWA.......! !

SALAM

----- Original Message ----
From: myza <myza9669@yahoo. com>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Monday, September 15, 2008 2:36:02 PM
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

so, what do you suggest ? Biarkan shj dgn kepimpinan umno skrg yg mmg telah nampak kezaliman, kejahatan dan kepincangannya? Mmg kita tidak boleh yakin dgn janji manusia, sbb itu apa yg sedang kita cuba lakukan mestilah bertawakal kpd Allah s.w.t selepasnya. Pd pendapat saya, kami penyokong PKR tak kata pun DSAI maksum, tidak akan melakukan sebarang kesilapan dlm pemerintahannya nanti (Insya Allah) . Tapi buat masa ini DSAI lah calon terbaik utk mengambil alih pemerintahan yg dah semakin haprak , di ambil kira dari pemikiran, pengetahuan ekonomi, cara dia mendidik isteri dan anak2, dan juga penasihat2 disekelilingnya yg pd saya bila2 masa akan membuat teguran sekiranya DSAI terkeluar dari landasan, spt TG Nik Aziz, TG Hj Hadi . Kalau org2 yg bertaraf ulamak pun kita tak boleh hendak ambil pengajaran, takkan org2 spt Najib , Khairy Jamaluddin yg kita nak gadaikan negara ini. Baik tn. haji juga fikirkan.

--- On Tue, 9/16/08, Hj Wan Mohd Yusoff <wmyusoff@tm. net.my> wrote:

From: Hj Wan Mohd Yusoff <wmyusoff@tm. net.my>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Tuesday, September 16, 2008, 3:00 AM

sdr penyokong pkr,
 
jangan terlalu yakin kepada janji manusia. apa kata kalau akhirnya sama juga kesilapan-kesilapan duniawi sama ada parti A ke parti B. mungkin kita tidak akan mengaku kesilapan pilihan kita, walau pun nasi sudah menjadi bubur, kita masih mencari kesilapan orang lain.
 
jika kita rasa kepercayaan kita itu membara-bara, besar kemungkinan inilah jalan yang disukai syaithon. tetapi jika kita tenang, marah tidak, dendam tidak, akal kita boleh berfungsi dengan lebih rationale dan pada ketika itu kita rasa kesulitan untuk memilih barulah kita mempunyai akal yang terkawal oleh diri kita sendiri. kita jangan dengar pujukan manusia, kita istikharoh minta petunjuk dari Allah sahaja.
 
sebenarnya, semua parti akan menggunakan tipuhelah untuk menang dan untuk mengekalkan kemenangan termasuklah menerima rasuah. adakah kita membezakan antara banyak dan sedikit, menghalalkan yang sedikit dan mengharamkan yang banyak? rasuah tetap rasuah.
 
memang  tidak boleh dinafikan parti mana yang memerintah, dialah yang mempunyai kuasa. dan kuasa boleh dibeli dengan rasuah, kecuali semua ahli kabinet kerajaan itu terdiri dari orang yang bertaqwa. hanya orang bertaqwa takut dan tidak gelap mata.
 
kalau dalam 3 juta ahli umno ada 30 yang kaya raya dengan rasuah, kita bencilah yang 30 tu kerana Allah, tapi yang 2 juta 970 ribu tu miskin macam kita je. kenapa nak benci mereka? pasal mereka degil tak mau pilih pkr, dap, pas?kita pun belum pasti betul.
 
kenapakah orang melayu sanggup berpecah kerana politik dan membelakangi ciri persamaan yang lebih penting seperti agama, bangsa dan kedaerahan.
 
saya kecewa dengan kepimpinan umno tapi bukan dengan umno kerana umno mempunyai jentera struktur yang jauh lebih sofistikated berbanding dengan parti-parti baru. saya tak yakin dengan pkr atau pas, keupayaan tidak terbukti di kelantan ke terengganu ke. wallaua'lam.
 
hj wan
 

-------Original Message----- --
 

From: NORAZMI BIN MISKAM
Date: 14/09/2008 8:39:22 PM
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
 

betul tu...
dah boleh tukar dah..
biar pkr pulak ambil alih..
hidup ANWAR!!!!!!! !!!!!!!!! !!!!!!!!! !!....... ......

----- Mesej Asal ----
Daripada: "mohdgahis.ahmad@ ssmesh.com. my" <mohdgahis.ahmad@ ssmesh.com. my>
Kepada: ReSpONs@yahoogroups .com
Dihantar: Isnin, 15 September, 2008 9:38:36
Subjek: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

betul tu...
dia ni memang tak sedar diri
apa ada kepentingan ker bela sgt UMNO yang dah haprak tu

myza <myza9669@yahoo. com>
Sent by: ReSpONs@yahoogroups .com
09/15/2008 08:46 AM
Please respond to ReSpONs

       
        To:        ReSpONs@yahoogroups .com
        cc:        
        Subject:        Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

apasal lak merempat? Ingat umno tu pembela rakyat sgt ke? allo kawan , skrg pun ada lg rakyat yg merempat , umno mana?

--- On Sun, 9/14/08, Adriana Adam <Addina_00@yahoo. com.sg> wrote:
From: Adriana Adam <Addina_00@yahoo. com.sg>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com, sharulgsr@yahoo. com.sg, katakhot@yahoo. com
Date: Sunday, September 14, 2008, 3:15 AM

nie lg sorang x sedar diri.....
nasib ada UMNO kalau x merempat agaknye....

----- Original Message ----
From: bad shah <katakhot@yahoo. com>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Saturday, 13 September 2008 20:05:39
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)

kah ... kahh ... Ngehh .. ngehhhh ..
Lawak Siot ... muakekrkekrekrkekre k
Yang makan cili tuu laaa yg patut rasa pedas

Adios ~~ Selamat Menjalani Bulan Ramadhan~~

Pada ahli nujum moden...

'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul fathanah... !!! Apakah yang ada
di HATI beta...????'

--- On Sat, 9/13/08, sharul man <sharulgsr@yahoo. com.sg> wrote:
From: sharul man <sharulgsr@yahoo. com.sg>
Subject: Re: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Saturday, September 13, 2008, 12:02 PM

kepale otak ko terhibur..
suke2 ko je kutuk umno...
poyo sey ko ni

--- On Sat, 13/9/08, de d <ded_y2k@yahoo. com> wrote:
From: de d <ded_y2k@yahoo. com>
Subject: [ReSpONs] Nujum Pak Belalang come back (latest version)
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Date: Saturday, 13 September, 2008, 2:15 AM

 
Mari kita tukar teka-teki dalam filem Nujum Pak Belalang sesuai dengan keadaan
semasa kita.... Hahahahaha.. .!!!!

Soalan 1

Tukang Soal : 'Didalam baju hamba, ada sebatang kayu yang telah dipilih,
bagaimanakah kia mahu tahu yang mana UMNO dan yang mana PKR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Mintak pada hamba..!! Apabila sebatang kayu
diletakkan di dalam air, yang condong ke bawah itulah UMNO dan yang menegak
ke atas itulah PKR..'
 
Tukang Soal : 'Sebabnya... . !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebabnya... Kita pun telah tahu sekarang ini parti UMNO hampir tenggelam manakala PKR makin tinggi kedudukannya. .. ..'
Soalan 2
 
Tukang Soal : 'Dua ekor anak itik yang baru menetas, yang manakah UMNO dan yang
manakah PKR..??'

Ahli Nujum Negara : 'Ini  senang saja, kita letakkan kedua anak itik
ke dalam bekas berisi air, yang mengejar itulah PKR dan yang lari sampai
terberak itulah UMNO..'
 
Tukang Soal : 'Sebabnya... !!??'

Ahli Nujum Negara : 'Sebab di dalam negara kita, musuh PKR hanyalah UMNO yang patut kita kejar.. Bukan Parti Amanat Bangsa di Indonesia atau Parti Rak Tai di Thailand..!! !'
Soalan 3

Tukang Soal : ' Ada sebuah masealah,
Satu... baaaanyak-banyak! !... Dua... sedikit-sediiiiikit ....!!!
Tiga... jarang-jarang! !!... Empat... kad-dang, kad-dang,
Apa itu..???'

Ahli Nujum Negara : 'UMNO!!!'
 
Tukang Soal : 'Buktikan..! !'

Ahli Nujum Negara : 'Satu... Baaanyak-banyak. .. Ertinya, ahli UMNO memang banyak dalam negara ini...
Dua... Sedikit-sediiikit. .. Ertinya, sedikit sahaja yang berani bersuara dari
bilangan ahli UMNO yang banyak itu...
Tiga... Jarang-jarang. .. Ertinya, jarang-jarang yang kita dengar pemimpinnya berani melawan...
Empat... Kad-dang, kad-dang... Ertinya kad-dang, kad-dang barulah kita dengar dan
lihat ada pemimpin tertinggi UMNO  yang mahu mendengar suara ahlinya...'
 
Soalan 4

Tukang Soal : 'Dimanakah terletaknya kekuatan Laksamana UMNO..?? Di kerisnya kah? atau di jenteranya kah..???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan Laksamana UMNO bukan terletak pada
kerisnya ataupun pada jenteranya.. .'
 
Tukang Soal : 'Dimana terletak kekuatannya. ..???'

Ahli Nujum Negara : 'Kekuatan UMNO hanya terletak pada TOYOL-TOYOLnya! !'
 
Tukang Soal : 'Buktikan!!'

Ahli Nujum Negara : 'Laksamana UMNO begitu bergantung kepada toyol-toyolnya untuk menonjolkan kekuatannya. .. Iaitu  toyol dari Media Prima, toyol dari Polis serta toyol
dari Badan kehakiman.. Toyol-toyol inilah yang menampakkan Laksamana UMNO
nampak hebat walaupun hakikatnya mereka luka parah...'

'Biasalah... UMNO akan memungkiri  janji dan suka lari dari tajuk apabila
kalah dalam apa-apa pertandingan. . Tapi bak kata Dato' Seri Anwar Ibrahim,
Jangan takut.. LAWAN... KITA LAWAN...!!!'
 
 
Soalan Extra

Tukang Soal : 'Kalau Ahli Nujum telus mata dan betul bijaksana... . !!! Apakah yang ada
di genggaman beta...????'

Ahli Nujum Negara : '........... DUIT !!!..'
'Kerana duitlah yang telah MENJAHANAMKAN UMNO...'

Sekian... Semoga Terhibur... Wassalam....
 

Know more about Malaysian food - Yahoo! Malaysia Search.

Yahoo! Toolbar is now powered with Search Assist. Download it now!

Expand your social network today - Yahoo! Singapore Search.

Alamat E-mel baru yang tersedia pada Yahoo!
Dapatkan nama E-mel yang telah lama anda mahukan pada @ymail dan @rocketmail yang baru.
Cepat sebelum orang lain mendapatkannya!

 

Share your beautiful moments with Photo Gallery. Windows Live Photo Gallery

Dapatkan nama E-mel keutamaan anda!
Kini anda boleh @ymail.com dan @rocketmail.com.
http://mail.promotions.yahoo.com/newdomains/my/
3.

VIDEO CERAMAH & SIDANG MEDIA TERKINI ANWAR IBRAHIM: MALAYSIA DAY CEL

Posted by: "az wan" fiveruz2002@yahoo.com   fiveruz2002

Tue Sep 16, 2008 8:23 am (PDT)

http://mcm2ade.blogspot.com/2008/07/show-must-go-on.html -->VIDEO CERAMAH & SIDANG MEDIA TERKINI ANWAR IBRAHIM: MALAYSIA DAY CELEBRATION/ ANWAR YAKINKAN RAKYAT(PASTI BERUBAH!)

Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Try a shortcut

Get local weather

faster.

Y! Messenger

PC-to-PC calls

Call your friends

worldwide - free!

Moderator Central

An online resource

for moderators

of Yahoo! Groups.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Ahli yang menghantar menggunakan kata-kata kesat dan kasar atau menyerang peribadi ahli yang lain, email mereka tidak akan disiarkan.

Ahli group yang sentiasa menghantar email berkenaan politik sahaja akan disiarkan emailnya tanpa penapisan moderator group.

Email yang disiarkan dipertanggungjawabkan kepada pengirim email tersebut dimana moderator dan group tidak boleh dipertanggungjawabkan.

=============================================
Link List:
�      Lirik Lagu Popular - http://www.lirikpopular.com     
�      Spa Q              - http://spa-q.blogspot.com     
�      Auto Insurance     - http://pdautoinsurance.blogspot.com     

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com