20080919

Dunia-Politik.blogspot.com - Digest Number 1676

Messages In This Digest (8 Messages)

Messages

1a.

Dimana dan Kemana

Posted by: "Naja" putrabaling@yahoo.com   putrabaling

Wed Sep 17, 2008 6:15 pm (PDT)Salam sejahtera Salam mesra.......
 
Salam berpuasa buat semua..
 
Penantian tarikh keramat bagi sebahagian dari Rakyat Malaysia nampaknya telah berakhir..Ada yg gembira dan ada yg kecewa tapi jangan lupa bahawa ada juga dari kalangan kita yg tak terasa apa pun kerana telah menjangka apa yg dijangkakan.
Realitinya Malaysia tak akan bertukar kerajaan dengan cara yg dijangkakan akan berlaku pada 16 Sept kerana sifat orang melayu yg hanya akan bangkit bila tertekan.Mungkin kenyataan ini akan disanggah kerana ada yg yakin bahawa orang melayu hari ini dah hebat dan dapat dibangkitkan kerana kepekaan pada keaadan sekeliling,dah mampu bergerak bukan kerana tekanan tetapi cukup dengan pidato bersemangat dari pemimpin yang hebat.Tak dinafikan memang ada orang Melayu yg hebat sebegini malah lebih hebat dari yg dijangkakan..Tapi berapa kerat..... dan secara realitinya kerajaan bertukar kat malaysia ni bukan kerana pidato ataupun perancangan 5 tahun lagi.....Tapi lazimnya kerana bangsa ugama ataupun sehelai kain pelikat bersama sekilo gula.
Apakah menangnya 5 buah negeri oleh Pakatan Rakyat ini membawa pertunjuk bahawa majoriti pengundi melayu telah menerima idiologi PR atau menangnya Anwar Ibrahim kt Permatang Pauh itu membawa erti Umno/BN telah ditolak.
Kemenangan PR dalam PRU lepas hanyalah kerana rakyat pada masa itu tidak berpuashati dengan corak kepimpinan Umno/BN ketika itu dan ini sebenarnya membawa satu rahmat bagi Umno/BN kerana diberi pertunjuk awal untuk menukar cara mengubah laku dan bab kat Permatang Pauh pula tak perlu pun untuk diulas  kerana bila Wan Azizah bertanding kali pertama pun dah menang padahal masa itu beliau bukan pun menonjol dalam politik Malaysia.
Tak siapa dapat nafikan bahawa orang melayu kurang berpuashati dengan kepimpinan Umno hari kerana style kepimpinan dan ditambah pula dengan cucukan jarum beracun dari orang melayu juga(pembangkang) tapi apa pilihan yg ada jika hendak beralih kerajaan.......
Apakah Pakatan Rakyat dengan track rekod kepimpinan yg jelas kita nampak gaya dan arah tujunya dapat kita pertaruhkan untuk menjaga kedaulatan dan maruah orang melayu saperti yang kita inginkan.Yang ada hanya PAS yg boleh orang melayu menaruhkan harapan tapi masa PRU lepas PAS sendiri tidak tahu atau tak dapat menilaikan kekuatan nya maka dengan mudah mereka masuk kedalam PR dan secara sedar atau tidak telah merendahkan martabat parti dan kepimpinan dan dengan apa yang berlaku diSelangor,Penang dan Perak jelas menunjuk kan bahawa PAS terpaksa mendiamkan diri dalam isu yg dianggap menepikan ketuanan orang melayu tapi janganlah salah faham untuk menuduh bahawa PAS tunduk pada PKR atau pun DAP kerana apa yg PAS buat itu hanyalah memegang amanah perjanjian kerjasama politik.
Agak malang juga nasib orang melayu kerana sepatutnya PAS yg terajui PR kerana parti ini mempunyai banyak pemimpin Islam yg hebat ramai ahli yg setia tetapi kerana kurang yakin dengan kemampuan diri(dimasa itu) maka PAS menjadi anak buah dalam PR.
Mau atau tak..Suka atau tidak orang melayu terpaksa berada dibawah payung Umno kerana dalam pakatan BN Umno masih lagi bapa dan walau sejauh mana anak mengamuk sehebat mana ia memberontak selagi ia tak tinggalkan rumah maka dia masih tertakluk dengan dasar rumah itu biarpun rumah itu bocor atapnya.
Semenjak kurang pengaruh yg bertanda araskan PRU lepas Umno telah banyak membuat perubahan corak pemerintahan dengan menagmbil kira keperluan semasa rakyat dan kita nampak dengan jelas bahawa rakyat menerima perubahan itu walupun tak berpuashati sepenuhnya kerana puashati itu ialah nafsu maka dia tidak ada penamatnya melainkan mati.
Sekarang ini jelas kita nampak orang miskin dikampung diutamakan dengan pelaksanaan ... bukan dengan halwa telinga pidato atau janji.Kerana rakyat menerima gaya kepimpinan kinilah maka bila diajak kejalanan rakyat pilih untuk pergi berkelah dengan anak bini kat Port Dickson atau Lata Bayu di Baling.Apakah ini menunjuk kan rakyat malaysia tak peka dengan keaadaan Malaysia kini dan dengan mudah akan menuduh mereka tidak dapat berfikir lalu sanggup jadi tukang anggok sahaja.Atau dengan keluar kejalanan untuk mematlamatkan kehendak politik sedikit gulongan barulah boleh dilabelkan rakyat dah pandai.Kita akui banyak yg pandai dalam politik Malaysia pada hari ini tapi juga tak boleh nafikan bahawa majoriti rakyat Malaysia cerdik dan kecerdikan inilah yg membuat kita dapat mengelak dari menyusahkan diri dan malapetakakan negara.
Pernah kah kita terfikir masa minyak harga kurang dari 2 RM dulu kita isi RM 10 tapi bila minyak naik kita tak simpan pun kereta tu kat rumah dan berjalan kaki kepejabat kerana apa yg kita buat sekarang kita isi 20 RM dan ini membuktikan ekonomi kita berada dilandasan yg betul kerana kita masih ada kuasa membeli cuma yg hilang ialah kuasa untuk berjoli.
Yang menimbulkan masaalah kini ialah kerana kita suka bandingkan sekarang dengan dulu kerana dulu semuanya murah tapi pernahkah kita fikir masa gula harga sekati 25 sen ibubapa aku hanya mampu beli ½
kati sahaja tetapi kini kita mampu beli  sekilo atau lebih walaupun harganya telah naik melebihi 1.50 RM.
Bapa aku dulu pergi motong getah naik basikal dengan mak aku tetenggek kat belakang tapi kini banyak yg kekebun getah naik kenderaan berenjin.
Yang menjadi masaalah kita kini ialah kita suka melangut hingga terlupa untuk tunduk dan kerana itulahlah kita kerap tersepak tunggul mati dan bila ini terjadi kita mengamuk kat kerajaan kerana tidak keluarkan tender atau panggil JKR buang tunggul itu padahal dimasa yg sama kita sedar kerajaan mana pun tak mampu untuk buangkan tunggul mati disemua tempat untuk puashatikan semua orang dimasa yg sama.
Kita nak kerajaan yg macamana lagi yg dirasakan adil telus dapat bertanggungjawab saperti yg kita hendak.Bayangkanlah pemimpin hebat Islam saperti Umar AlKhatab Usman Affan pun ada yg tak puashati hingga mati dibunuh padahal tiada umat Islam yg waras akan menafikan kehebatan dan keaadilan mereka menjalankan amanah Allah dimuka bumi ini.Kalau nak bandingkan mereka dengan PakLah Datuk Najib and geng maka seumpama kita bandingkan yg beroket dan pejalan kaki dan dengan ini apalah sangat yg kita boleh mengharapkan mereka ini dapat lakukan yg paling baik buat kita walaupun pada hakikatnya mereka pun dah buat yg terbaik semampunya.
Pandangan peribadiku dah cukup kalau kita bersyukur dengan apa yg kita ada dan berdoa untuk dirahmati lagi...Usah perjudikan nasib pada yg tak pasti..kerana tak bodoh pun kita kalau orang mengatakan kita bodoh padahal perut diri dan anak bini kenyang..Pak dan Mak aku dulu naik basikal tapi aku hari ini mampu pakai honda accord buruk yg dah layak dibuat besi buruk pun..tapi rasanya kerana kerajaan hari inilah aku mampu seadanya padahal ada negara jiran yg banyak hasil buminya..Pak Menteri pakai merc rakyat masih dok atas bumbung keretapi.
Tapi walau macamana pun ada juga yg paling hebat dalam diri orang melayu dan kehebatan ini tiada bangsa lain dalam dunia ini boleh lawan..
Kehebatan ketara kita ialah biar siapa pun jadi pemimpin kita tak akan puashati.Semasa Hussain On jadi PM kita tak puashati dan minta Mahathir jadi PM dan bila Mahathir duduk kat kerusi no wahid ni kita mula tak puashati kat dia pula lalu diganti dengan PakLah dan kini kita nak tukar orang lain pula dan adakah atau apakah jaminan nya kalau kita tukar PM dan parti untuk memerintah Malaysia ni kita akan berpuashati.
 
Sekian..naja

1b.

Re: Dimana dan Kemana

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Thu Sep 18, 2008 8:59 am (PDT)

 yang nyata. selera kitorang satu malaysia dah pun berubah.... nak macamana lagi.... dah 51 tahun dah jemu lah... sedangkan negara maju yg lain dah tak jumpe masih ada rakyatnya yg belum dapat api letrik, yg belum dapat bekalan air bersih dpd paip. Bukan ke negara kita berangan nak maju pada 2020...? takut tak sempat dah ada yg mati kempunan tak dapat current, tak dapat paip ke rumahnya, tak dapat jalan atas tar, tak sempat naik kapal terbang, tak sempat itu ini, tetapi kata negara maju... rakyatnya tak kan miskin pulak....?
kalau nak maju negara biarlah dengan rakyatnya sekali maju sama sama, kan...

--- Pada Rab, 17/9/08, Naja <putrabaling@yahoo.com> menulis:

Daripada: Naja <putrabaling@yahoo.com>
Subjek: Dunia-Politik.blogspot.com - Dimana dan Kemana
Kepada: dunia-politik@yahoogroups.com
Tarikh: Rabu, 17 September, 2008, 6:15 PM

Salam sejahtera Salam mesra.......
 
Salam berpuasa buat semua..
 
Penantian tarikh keramat bagi sebahagian dari Rakyat Malaysia nampaknya telah berakhir.. Ada yg gembira dan ada yg kecewa tapi jangan lupa bahawa ada juga dari kalangan kita yg tak terasa apa pun kerana telah menjangka apa yg dijangkakan.
Realitinya Malaysia tak akan bertukar kerajaan dengan cara yg dijangkakan akan berlaku pada 16 Sept kerana sifat orang melayu yg hanya akan bangkit bila tertekan.Mungkin kenyataan ini akan disanggah kerana ada yg yakin bahawa orang melayu hari ini dah hebat dan dapat dibangkitkan kerana kepekaan pada keaadan sekeliling,dah mampu bergerak bukan kerana tekanan tetapi cukup dengan pidato bersemangat dari pemimpin yang hebat.Tak dinafikan memang ada orang Melayu yg hebat sebegini malah lebih hebat dari yg dijangkakan. .Tapi berapa kerat..... dan secara realitinya kerajaan bertukar kat malaysia ni bukan kerana pidato ataupun perancangan 5 tahun lagi.....Tapi lazimnya kerana bangsa ugama ataupun sehelai kain pelikat bersama sekilo gula.
Apakah menangnya 5 buah negeri oleh Pakatan Rakyat ini membawa pertunjuk bahawa majoriti pengundi melayu telah menerima idiologi PR atau menangnya Anwar Ibrahim kt Permatang Pauh itu membawa erti Umno/BN telah ditolak.
Kemenangan PR dalam PRU lepas hanyalah kerana rakyat pada masa itu tidak berpuashati dengan corak kepimpinan Umno/BN ketika itu dan ini sebenarnya membawa satu rahmat bagi Umno/BN kerana diberi pertunjuk awal untuk menukar cara mengubah laku dan bab kat Permatang Pauh pula tak perlu pun untuk diulas  kerana bila Wan Azizah bertanding kali pertama pun dah menang padahal masa itu beliau bukan pun menonjol dalam politik Malaysia.
Tak siapa dapat nafikan bahawa orang melayu kurang berpuashati dengan kepimpinan Umno hari kerana style kepimpinan dan ditambah pula dengan cucukan jarum beracun dari orang melayu juga(pembangkang) tapi apa pilihan yg ada jika hendak beralih kerajaan.... ...
Apakah Pakatan Rakyat dengan track rekod kepimpinan yg jelas kita nampak gaya dan arah tujunya dapat kita pertaruhkan untuk menjaga kedaulatan dan maruah orang melayu saperti yang kita inginkan.Yang ada hanya PAS yg boleh orang melayu menaruhkan harapan tapi masa PRU lepas PAS sendiri tidak tahu atau tak dapat menilaikan kekuatan nya maka dengan mudah mereka masuk kedalam PR dan secara sedar atau tidak telah merendahkan martabat parti dan kepimpinan dan dengan apa yang berlaku diSelangor,Penang dan Perak jelas menunjuk kan bahawa PAS terpaksa mendiamkan diri dalam isu yg dianggap menepikan ketuanan orang melayu tapi janganlah salah faham untuk menuduh bahawa PAS tunduk pada PKR atau pun DAP kerana apa yg PAS buat itu hanyalah memegang amanah perjanjian kerjasama politik.
Agak malang juga nasib orang melayu kerana sepatutnya PAS yg terajui PR kerana parti ini mempunyai banyak pemimpin Islam yg hebat ramai ahli yg setia tetapi kerana kurang yakin dengan kemampuan diri(dimasa itu) maka PAS menjadi anak buah dalam PR.
Mau atau tak..Suka atau tidak orang melayu terpaksa berada dibawah payung Umno kerana dalam pakatan BN Umno masih lagi bapa dan walau sejauh mana anak mengamuk sehebat mana ia memberontak selagi ia tak tinggalkan rumah maka dia masih tertakluk dengan dasar rumah itu biarpun rumah itu bocor atapnya.
Semenjak kurang pengaruh yg bertanda araskan PRU lepas Umno telah banyak membuat perubahan corak pemerintahan dengan menagmbil kira keperluan semasa rakyat dan kita nampak dengan jelas bahawa rakyat menerima perubahan itu walupun tak berpuashati sepenuhnya kerana puashati itu ialah nafsu maka dia tidak ada penamatnya melainkan mati.
Sekarang ini jelas kita nampak orang miskin dikampung diutamakan dengan pelaksanaan ... bukan dengan halwa telinga pidato atau janji.Kerana rakyat menerima gaya kepimpinan kinilah maka bila diajak kejalanan rakyat pilih untuk pergi berkelah dengan anak bini kat Port Dickson atau Lata Bayu di Baling.Apakah ini menunjuk kan rakyat malaysia tak peka dengan keaadaan Malaysia kini dan dengan mudah akan menuduh mereka tidak dapat berfikir lalu sanggup jadi tukang anggok sahaja.Atau dengan keluar kejalanan untuk mematlamatkan kehendak politik sedikit gulongan barulah boleh dilabelkan rakyat dah pandai.Kita akui banyak yg pandai dalam politik Malaysia pada hari ini tapi juga tak boleh nafikan bahawa majoriti rakyat Malaysia cerdik dan kecerdikan inilah yg membuat kita dapat mengelak dari menyusahkan diri dan malapetakakan negara.
Pernah kah kita terfikir masa minyak harga kurang dari 2 RM dulu kita isi RM 10 tapi bila minyak naik kita tak simpan pun kereta tu kat rumah dan berjalan kaki kepejabat kerana apa yg kita buat sekarang kita isi 20 RM dan ini membuktikan ekonomi kita berada dilandasan yg betul kerana kita masih ada kuasa membeli cuma yg hilang ialah kuasa untuk berjoli.
Yang menimbulkan masaalah kini ialah kerana kita suka bandingkan sekarang dengan dulu kerana dulu semuanya murah tapi pernahkah kita fikir masa gula harga sekati 25 sen ibubapa aku hanya mampu beli ½
kati sahaja tetapi kini kita mampu beli  sekilo atau lebih walaupun harganya telah naik melebihi 1.50 RM.
Bapa aku dulu pergi motong getah naik basikal dengan mak aku tetenggek kat belakang tapi kini banyak yg kekebun getah naik kenderaan berenjin.
Yang menjadi masaalah kita kini ialah kita suka melangut hingga terlupa untuk tunduk dan kerana itulahlah kita kerap tersepak tunggul mati dan bila ini terjadi kita mengamuk kat kerajaan kerana tidak keluarkan tender atau panggil JKR buang tunggul itu padahal dimasa yg sama kita sedar kerajaan mana pun tak mampu untuk buangkan tunggul mati disemua tempat untuk puashatikan semua orang dimasa yg sama.
Kita nak kerajaan yg macamana lagi yg dirasakan adil telus dapat bertanggungjawab saperti yg kita hendak.Bayangkanlah pemimpin hebat Islam saperti Umar AlKhatab Usman Affan pun ada yg tak puashati hingga mati dibunuh padahal tiada umat Islam yg waras akan menafikan kehebatan dan keaadilan mereka menjalankan amanah Allah dimuka bumi ini.Kalau nak bandingkan mereka dengan PakLah Datuk Najib and geng maka seumpama kita bandingkan yg beroket dan pejalan kaki dan dengan ini apalah sangat yg kita boleh mengharapkan mereka ini dapat lakukan yg paling baik buat kita walaupun pada hakikatnya mereka pun dah buat yg terbaik semampunya.
Pandangan peribadiku dah cukup kalau kita bersyukur dengan apa yg kita ada dan berdoa untuk dirahmati lagi...Usah perjudikan nasib pada yg tak pasti..kerana tak bodoh pun kita kalau orang mengatakan kita bodoh padahal perut diri dan anak bini kenyang..Pak dan Mak aku dulu naik basikal tapi aku hari ini mampu pakai honda accord buruk yg dah layak dibuat besi buruk pun..tapi rasanya kerana kerajaan hari inilah aku mampu seadanya padahal ada negara jiran yg banyak hasil buminya..Pak Menteri pakai merc rakyat masih dok atas bumbung keretapi.
Tapi walau macamana pun ada juga yg paling hebat dalam diri orang melayu dan kehebatan ini tiada bangsa lain dalam dunia ini boleh lawan..
Kehebatan ketara kita ialah biar siapa pun jadi pemimpin kita tak akan puashati.Semasa Hussain On jadi PM kita tak puashati dan minta Mahathir jadi PM dan bila Mahathir duduk kat kerusi no wahid ni kita mula tak puashati kat dia pula lalu diganti dengan PakLah dan kini kita nak tukar orang lain pula dan adakah atau apakah jaminan nya kalau kita tukar PM dan parti untuk memerintah Malaysia ni kita akan berpuashati.
 
Sekian..naja


Dapatkan nama E-mel keutamaan anda!
Kini anda boleh @ymail.com dan @rocketmail.com.
http://mail.promotions.yahoo.com/newdomains/my/
2.

VIDEO: TOK GURU NIK AZIZ AMUK!

Posted by: "az wan" fiveruz2002@yahoo.com   fiveruz2002

Wed Sep 17, 2008 8:24 pm (PDT)

3.

minyak oh minyak

Posted by: "Eamie Firdaus bin Mussafar" eamie.firdaus.mussafar@time.com.my

Wed Sep 17, 2008 8:28 pm (PDT)

SEREMBAN, 17 Sept (Hrkh) - Pertukaran portfolio yang diumumkan Perdana
Menteri, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi hari ini disifatkan sebagai
satu lagi kaedah Abdullah menyelamatkan dirinya dan Umno

Iklan

.

Demikian kata Ketua Penerangan PAS, Mahfuz Omar ketika dihubungi
Harakhdaily hari ini bagi mengulas senario kekalutan Abdullah merombak
kabinet serta-merta.

Bernama melaporkan, Abdullah dan Dato' Seri Najib Tun Razak hari ini
bertukar portfolio Menteri Pertahanan dan Kewangan sebagai sebahagian
daripada proses penyerahan kuasa daripada Perdana Menteri kepada
timbalannya itu pada Jun 2010.

Kedua-dua pemimpin juga komited dengan tempoh peralihan kuasa seperti
yang ditetapkan sebelum ini, dan untuk pemilihan Umno pada Disember ini,
Abdullah akan mempertahankan jawatan Presiden Umno dan Najib sebagai
Timbalan Presiden parti.

Mengulas lanjut perkembangan itu, Mahfuz menyifatkan Abdullah merombak
kabinet hanya kerana bimbang dengan senario dalaman Umno yang tidak
menyebelahinya.

Malah pelan peralihan kuasa yang dirancang Abdullah-Najib tidak diterima
kalangan Bahagian Umno, dan ini sedikit sebanyak menggoyahkan kedudukan
Abdullah, katanya.

Mengapa Abdullah pegang pertahanan?

Selain itu ujar Mahfuz, terdapat kebimbangan dengan tindakan Abdullah
mengambil portfolio pertahanan dari Najib kerana ini katanya mungkin
untuk mempergunakan kementerian itu sebagai talian hayatnya.

"Saya bimbang dengan kedudukan Abdullah di Pertahanan yang memungkinkan
penggunaan tentera jika keadaan mendesak tatkala mereka juga bimbang
dengan senario perubahan kerajaan yang diusahakan Pakatan Rakyat,"
ujarnya.

Walaupun pada 16 September perubahan tidak berlaku, tetapi Abdullah
sendiri bimbang dnegan ebarang kemungkinan dalam masa terdekat bahawa
perubahan itu akan berlaku juga, kata Mahfuz.

Mahfuz juga menempelak kelemahan Abdullah yang baginya tidak
bertanggungjawab terhadap portfolio lamanya sebagai Menteri kewangan
selepas membentangkan Belanjawan 2009 yang belum sempat dibahas di
Parlimen.

Tidak fikir hal rakyat

Akhirnya, kata Mahfuz Najib pula yang terpaksa menggalas tanggungjawab
yang ditinggalkan Abdullah kerana kelemahan Abdullah sendiri.

"Ini satu signal jelas kepada rakyat bahawa kelemahan Abdullah sudah
berada dikemuncaknya, dan perlu segera pertukaran kerajaan dilakukan,
kata Mahfuz.

Mahfuz juga mempertikai keenganan kerajaan menurunkan harga minyak
tatkala harga minyak dunia kini turun kepada USD 92 setong, dan janji
kerajaan untuk menurunkan harga minyak hanya palsu.

"Ini semua kerana Abdullah tidak memikirkan hal rakyat, tetapi hanya
fikir selamatkan diri sendiri," katanya.

Terdahulu, Abdullah yang bercakap pada sidang akhbar yang turut dihadiri
oleh Najib di Putrajaya ini, berkata portfolio kewangan adalah penting
dalam mengambil kira situasi ekonomi semasa dan ketidaktentuan ekonomi
dunia.

Katanya beliau yakin Najib akan dapat melaksanakan peranannya yang amat
penting itu terutama dalam memastikan ekonomi teguh dan kuat menghadapi
cabaran.

Abdullah berkata dengan kedudukan Najib sebagai Menteri Kewangan kini,
beliau (Najib) boleh memainkan peranan yang lebih penting apabila berada
di New York untuk menghadiri Persidangan Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB)
minggu depan.

Ini kerana, sebagai Menteri Kewangan, Najib akan dapat menemui pelabur
dan pengurus dana semasa di New York nanti, kata Perdana Menteri.

Abdullah turut mengumumkan Najib kini mengambil alih jawatan Timbalan
Pengerusi Khazanah sejajar dengan kedudukannya sebagai Menteri Kewangan.
Jawatan itu sebelum ini disandang oleh Abdullah.

Ganti Abdullah kelak

Najib pula berkata langkah Perdana Menteri melantiknya sebagai Menteri
Kewangan menggambarkan keikhlasan Abdullah bahawa beliau adalah
penggantinya kelak.

"Ia melambangkan keyakinan Perdana Menteri pada saya sebab saya akan
sentiasa bincang dan rujuk pada Perdana Menteri, khususnya berkaitan
dengan ekonomi, hala tuju ekonomi dan keutamaan ekonomi, supaya
dasar-dasar kerajaan lebih jelas dan tepat," kata Najib.

Ditanya mengenai penurunan harga minyak mentah dunia sekarang, Abdullah
berkata: "Lagi turun lagi baik."

Harga minyak mentah dunia semalam mencatatkan US$92 setong.

Bagaimanapun Abdullah berkata penurunan harga minyak dunia itu juga akan
menyebabkan pengurangan pendapatan Petronas.

Ditanya sama ada harga pengguna bagi petrol dan diesel akan dikurangkan,
Abdullah berkata: "Tunggulah lain kali." _

p/s Cayalah pak lolah...lain kali jer turunkn minyak....rakyat malaysia
mmg mampu byr $2.55 seliter, apa la sgt..yer tak...

4.

Pendirian Hizbu Tahrir Terhadap Akta Zalim ISA

Posted by: "Ahmad" ahmus@yahoo.com   ahmus

Wed Sep 17, 2008 10:48 pm (PDT)

Justeru, berdasarkan hukum syarak dengan nas-nas yang jelas, Hizbut
Tahrir menolak apa sahaja undang-undang buatan manusia yang bercanggah
dengan Islam, termasuklah ISA. Tahanan tanpa bicara ini adalah sesuatu
yang bercanggah dengan Islam, di mana terdapat kaedah syarak dalam
Islam yang menyebut,

 

"Al-Aslu Bara'atu Zimmah" (seseorang itu asalnya tidak bersalah sehinggalah dibuktikan - Innocent until proven guilty).

'Syak wasangka' tidak boleh dijadikan alat untuk menghukum manusia kerana Islam meletakkan 'pembuktian' (baiyyinat)
sebagai asas kepada hukuman. Tanpa bukti, haram bagi setiap pemerintah
untuk menghukum seseorang. Justeru, menghukum (memenjarakan) seseorang
di bawah ISA tanpa bicara adalah jelas-jelas haram di dalam Islam.
Kerana itulah, Hizbut Tahrir menolak Akta ini, dan juga segala Akta
lain yang dibuat berdasarkan akal, tanpa mengikut panduan wahyu! Bukan
sahaja Hizbut Tahrir, malah keseluruhan umat Islam wajib menolak Akta
ini, dan juga semua undang-undang kufur yang ada, kerana semuanya
adalah hasil dari buatan manusia di dalam sistem demokrasi, yang
jelas-jelas bercanggah dengan Islam. Segala Akta kufur ini bolah muncul
di negeri umat Islam kerana adanya sistem demokrasi yang mana
undang-undang itu boleh dibuat oleh manusia hanya dengan suara majoriti
di antara mereka, walaupun undang-undang tersebut bersalahan sama
sekali dengan undang-undang Allah swt.

Sila Klik Sini untuk artikel Penuh

Sesuatu yang pasti dan Pasti dilalui adalah
Kematian. Setiap patah perkataan yang kita tulis
Ada yang menghisabnya.

Ahmus

5a.

Kenyataan Anwar 16- September lebih kepada sikap Takkabbur dan Riya'

Posted by: "Pasbaru pascapru12" pasbaru@gmail.com

Thu Sep 18, 2008 3:47 am (PDT)

Assalamualaikum,

Firman Allah
Katakanlah :"Wahai Allah Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan
kpd orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang
Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehedaki dan Engkau
hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan.
Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Kepada rakan PAS yang Ikhlas dan email ini bukan ditujukan kepada
Rakan-rakan PAS yang masih suka kepada sikap liberal dan pemimpin sekular.
Nampaknya kita telah melihat kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak
menjadi kenyataan sebagaimana diramalkan oleh beberapa cawangan PAS
Terengganu dan Peseruhjayanya sekali.

Dengan kenyataan ini membuatkan TG Nik Abdul Aziz melatah sebagaimana
sebelumnya, melatah dan melatah lagi satu sifat orang Melayu yang terkena TG
Nik Aziz. Dia nampaknya memarahi Pesuruhjaya PAS dan membodohkan PAs
Terengganu dan mengatakan PAS salah pilih Pesuruhjaya, sekarang kenyataan
ada depan mata. DS Anwar ternyata gagal untuk meraih kemenangan seperti yang
diwar-warkan sebelum ini. Sifat riyak dan ujub serta banyak sangat
bergantung kepada sokongan ahli sekular dan kuffar, akhirnya DS Anwar rebah
sendiri.

Yang bodohnya dan dungunya adalah pemimpin pas sekarang yang percaya kepada
kata-kata orang yang takut dengan Negara Islam dan Hukum-hakam Islam.
Ingatlah kawanku yang ikhlas dan DS Anwar yang semakin UJUB, Allahlah Tuhan
kita, dia memberi kekuasaan kepada sesiapa yang dia kehendaki.

Katakanlah :"Wahai Allah Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan
kpd orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang
Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehedaki dan Engkau
hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan.
Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Engkau masukkan malam ke dalam siang dan Engkau masukkan siang ke dalam
malam. Engkau keluarkan yang hidup dari yang mati dan Engkau keluarkan yang
mati dari yang hidup. Dan Engkau beri rizki kpd siapa yang Engkau Kehendaki
tanpa hisab.

(Qs Ali Imran (3) :26-27)
5b.

Re: Kenyataan Anwar 16- September lebih kepada sikap Takkabbur dan R

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Thu Sep 18, 2008 6:28 am (PDT)

"DS Anwar ternyata gagal untuk meraih kemenangan seperti yang diwar-warkan sebelum ini. Sifat riyak dan ujub serta banyak sangat bergantung kepada sokongan ahli sekular dan kuffar, akhirnya DS Anwar rebah sendiri."
 
Sesungguhnya peperangan ini belum berakhir, maka belum ada sesiapa yang dikatakan menang atau gagal. DSAI yg mengetuai rakan-rakan PR masih dalam perjuangannya. Tempoh peperangan ini tidak ditentukan masanya. Boleh jadi seminggu, sebulan, setahun atau lebih setahun. Namun tidak akan berakhir sehingga tercapai matlamatnya. Jadi tiada istilah gagal sebelum tercapainya kejayaan. Tarikh keramat 16 September adalah 'tarikh mula' peperangan ini. Gagal sebenarnya adalah kekalahan setelah mendapat kemenangan.
 
Dan jangan pula lupa bahawa kemenangan Umno selama ini pun kerana bersekongkol dengan para kuffar MCA dan MIC dan rakan BN dpd Sabah dan Sarawak, bukan? Jikalah Umno bertanding atas nama parti Umno sendiri, saya percaya sudah tentu Umno tak pernah merasa kemenangan besar, apatah lagi berpeluang hendak memerintah Malaysia.
 
Riyak dan ujub atau pun ikhlas itu hanya di dalam pengetahuan Tuhan Yang Maha Kuasa. Tunggu kemenangannya dan lihat bagaimana dasar yang akan dijalankan PR kepada rakyat nanti, apakah masih juga sama seperti dasar pemerintahan BN sekarang?

--- Pada Khm, 18/9/08, Pasbaru pascapru12 <pasbaru@gmail.com> menulis:

Daripada: Pasbaru pascapru12 <pasbaru@gmail.com>
Subjek: Dunia-Politik.blogspot.com - Kenyataan Anwar 16- September lebih kepada sikap Takkabbur dan Riya'
Kepada: pas-network@yahoogroups.com
Tarikh: Khamis, 18 September, 2008, 3:47 AM

Assalamualaikum,

Firman Allah
Katakanlah :"Wahai Allah Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kpd orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehedaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.

Kepada rakan PAS yang Ikhlas dan email ini bukan ditujukan kepada Rakan-rakan PAS yang masih suka kepada sikap liberal dan pemimpin sekular. Nampaknya kita telah melihat kenyataan Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak menjadi kenyataan sebagaimana diramalkan oleh beberapa cawangan PAS Terengganu dan Peseruhjayanya sekali.

Dengan kenyataan ini membuatkan TG Nik Abdul Aziz melatah sebagaimana sebelumnya, melatah dan melatah lagi satu sifat orang Melayu yang terkena TG Nik Aziz. Dia nampaknya memarahi Pesuruhjaya PAS dan membodohkan PAs Terengganu dan mengatakan PAS salah pilih Pesuruhjaya, sekarang kenyataan ada depan mata. DS Anwar ternyata gagal untuk meraih kemenangan seperti yang diwar-warkan sebelum ini. Sifat riyak dan ujub serta banyak sangat bergantung kepada sokongan ahli sekular dan kuffar, akhirnya DS Anwar rebah sendiri.

Yang bodohnya dan dungunya adalah pemimpin pas sekarang yang percaya kepada kata-kata orang yang takut dengan Negara Islam dan Hukum-hakam Islam. Ingatlah kawanku yang ikhlas dan DS Anwar yang semakin UJUB, Allahlah Tuhan kita, dia memberi kekuasaan kepada sesiapa yang dia kehendaki.

Katakanlah :"Wahai Allah Yang mempunyai kerajaan, Engkau berikan kerajaan kpd orang yang Engkau kehendaki dan Engkau cabut kerajaan dari orang yang Engkau kehendaki. Engkau muliakan orang yang Engkau kehedaki dan Engkau hinakan orang yang Engkau kehendaki. Di tangan Engkaulah segala kebajikan. Sesungguhnya Engkau Maha Kuasa atas segala sesuatu.
Engkau masukkan malam ke dalam siang dan Engkau masukkan siang ke dalam malam. Engkau keluarkan yang hidup dari yang mati dan Engkau keluarkan yang mati dari yang hidup. Dan Engkau beri rizki kpd siapa yang Engkau Kehendaki tanpa hisab.
(Qs Ali Imran (3) :26-27)

Cari jawatan kosong kerajaan - Yahoo! Malaysia Search.
http://malaysia.search.yahoo.com/search?p=jawatan+kosong+kerajaan&cs=bz&fr=fp-top
6.

Fw: [ReSpONs] Bijaklah dalam beramal

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Thu Sep 18, 2008 8:41 am (PDT)--- Pada Rab, 17/9/08, R Firdaus A W <ifirrr@rocketmail.com> menulis:

Daripada: R Firdaus A W <ifirrr@rocketmail.com>
Subjek: [ReSpONs] Bijaklah dalam beramal
Kepada: arena18@yahoogroups.com, Bicara-Muslim@yahoogroups.com, Dunia-Muslim@yahoogroups.com, Gerak-Usrah@yahoogroups.com, hidayahnet@yahoogroups.com, ingatan@yahoogroups.com, Kelakar@yahoogroups.com, Kelatte@yahoogroups.com, lepakk@yahoogroups.com, MANGKUKHAYUN@yahoogroups.com, Melayu-Cyber-Chat@yahoogroups.com, melayu-trade@yahoogroups.com, melayucyber@yahoogroups.com, mencintai-islam@yahoogroups.com, Menganggur@yahoogroups.com, mymasjid@yahoogroups.com, nurhikmah@yahoogroups.com, pakbelang@yahoogroups.com, pasn9@yahoogroups.com, PMIUM@yahoogroups.com, ppimi@yahoogroups.com, ReSpeKs@yahoogroups.com, ReSpONs@yahoogroups.com, Taman2Syurga@yahoogroups.com, tamilmuslims@yahoogroups.com, UiTM-melaka@yahoogroups.com, ummiku-sayang@yahoogroups.com, usahawan-melayu@yahoogroups.com, Bersamamu-Chat@yahoogroups.com, bersamamu@yahoogroups.com, mahligai@yahoogroups.com, malaysian-net@yahoogroups.com, penawarku@yahoogroups.com, GE2u@yahoogroups.com,
wanita-muslimah@yahoogroups.com, Muslimah_Sholihah@yahoogroups.com
Tarikh: Rabu, 17 September, 2008, 8:22 PM

Bijak dalam beramal

Orang-orang kaya biasanya mempunyai mentaliti yang berbeza daripada orang-orang biasa dari sudut mengurus dan mengatur kekayaan mereka. Majoriti mereka berada dalam bidang perniagaan atau pelaburan. Mereka lebih bijak dalam memperuntukkan wang mereka bagi menambah kekayaan mereka.

Berbanding dengan orang biasa, mereka lebih banyak menumpukan kepada pembelian asset atau perniagaan yang boleh menambah lebih wang ke dalam saku mereka. Wang mereka terus bertambah walaupun mereka tidak bekerja!

Perkara sebegini juga dapat dilihat di kalangan umat Islam.

Imam an-Nawawi r.a. sebagai contoh, meninggal dunia pada usia yang muda, iaitu sekitar 40an. Namun beliau telah meninggalkan khazanah yang sangat berharga dengan sumbangannya dalam bidang hadis dan fiqh. Ini bermakna, amalannya masih lagi berjalan hingga ke hari ini walaupun beliau telah meninggal dunia hampir seribu tahun lalu!

Umat Islam perlulah bijak dalam mengatur amalan mereka. Kita tidak seharusnya hanya menumpukan kepada amalan-amalan yang bersifat individu seperti solat sunat, iktikaf, dan sebagainya semata-mata. Kita seharusnya juga memberikan perhatian kepada amalan-amalan yang mendatangkan manfaat kepada orang ramai dan juga amalan yang membawa kesan yang berkesinambungan.

Ini sepertimana yang disebutkan dalam hadis-hadis berikut.

Daripada Umar bin al-Khattab r.a., RasuluLLah SAW. bersabda:

"Orang yang paling disukai Allah adalah mereka yang paling banyak manfaatnya (bagi orang lain);
dan amalan yang paling baik dilakukan oleh seseorang adalah memasukkan rasa kebahagiaan ke atas seorang Muslim,
menyelamatkannya daripada penderitaan,
melupuskan hutangnya ataupun mengusir rasa kelaparan daripadanya.
Sesungguhnya, aku sangat suka berjalan dengan seorang Muslim demi menunaikan hajat (keperluannya) daripada aku duduk (iktikaf) di dalam masjid sebulan lamanya."
(Diriwayatkan oleh Imam Ibn Abi ad-Dunya dalam bab: Fi Qada al-Hawaij dan Imam at-Tabarani. Katanya: hadith tersebut hasan.)

Daripada Abdullah b. Amr r.a., RasuluLLah SAW. bersabda:

"Apabila seorang anak Adam meninggal dunia, maka terputuslah semua amalannya, kecuali tiga perkara:
sadaqah jariyah, ilmu yang dimanfaatkan (orang lain), ataupun anak yang soleh yang sentiasa mendoakan orang tuanya."
(Hadith riwayat al-Bukhari dan Abu Dawud)

"Sesungguhnya perkara-perkara yang akan mengikuti seorang Mukmin daripada amalan dan kebaikannya setelah ia meninggal dunia ialah
ilmu pengetahuan yang diajarkan dan disebarkannya, anak yang soleh yang ditinggalkannya, mushaf (al-Quran) yang diwarisinya, masjid yang dibinanya, rumah yang dibina untuk ibn sabil atau sungai yang digalinya (untuk mengairi sawah ladang), atau sedekah yang dikeluarkan dari wang dan hartanya di waktu masa sihat dan hidupnya.
Kesemuanya itu akan menyertainya setelah kematiannya."
(Hadith ini diriwayatkan oleh Ibnu Majah dengan sanad hasan, dan al-Baihaqi dan Ibnu Khuzaimah di dalam sahihnya.)

Dakwah adalah salah satu daripada amalan-amalan yang utama yang membawa manfaat kebaikan yang besar.

Daripada Abu Hurairah r.a., RasuluLLah SAW. bersabda:

"Sesiapa yang menyeru orang lain kepada hidayah (Islam),
ia akan memperolehi ganjaran (pahala) sebanyak ganjaran yang diterima oleh orang-orang yang mengikuti seruannya itu
dan tidak mengurangi sedikitpun pahala (ganjaran) mereka.
Demikianlah, amalan yang paling mulia dan utama di sisi Allah adalah amalan yang paling banyak memberikan manfaat kebaikan kepada orang ramai."
(Diriwayatkan oleh Muslim dalam kitab al-'Ilm (2674), Imam Malik dalam Muattha'(2674) , Ahmad (9171), Abu Dawud (4609), Tirmidzi (2674), ad-Darimi (513), ibnu Majah (206), ibnu Hibban (112), al-Baghawi (109))

Bijaklah dalam beramal!

Setiap orang boleh berdakwah!

meow!

-firdaus-
http://dawah4dummie s.blogspot. com/

Nama E-mel baru untuk anda!
Dapatkan nama E-mel yang telah lama anda mahukan pada @ymail dan @rocketmail yang baru.
Cepat sebelum orang lain mendapatkannya!
http://mail.promotions.yahoo.com/newdomains/my/
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Find it now

Everything you

need in one place.

Curves on Yahoo!

Share & discuss

Curves, fitness

and weight loss.

Y! Groups blog

The place to go

to stay informed

on Groups news!

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Ahli yang menghantar menggunakan kata-kata kesat dan kasar atau menyerang peribadi ahli yang lain, email mereka tidak akan disiarkan.

Ahli group yang sentiasa menghantar email berkenaan politik sahaja akan disiarkan emailnya tanpa penapisan moderator group.

Email yang disiarkan dipertanggungjawabkan kepada pengirim email tersebut dimana moderator dan group tidak boleh dipertanggungjawabkan.

=============================================
Link List:
•      Lirik Lagu Popular - http://www.lirikpopular.com     
•      Spa Q              - http://spa-q.blogspot.com     
•      Auto Insurance     - http://pdautoinsurance.blogspot.com     

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com