20090407

Rombakan kabinet Rabu ini?

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dijangka mengumumkan penubuhan kabinet baru Rabu ini.

Malaysiakini dimaklumkan mengenai perkara itu oleh sumber-sumber yang rapat dengan pejabat perdana menteri.

Najib mengangkat sumpah sebagai perdana menteri Malaysia keenam di Istana Negara pagi ini.

Difahamkan, rombakan kabinet itu akan mencerminkan barisan kepimpinan Umno yang dipilih dalam perhimpunan agung Umno bulan lalu.

Ekoran itu, tercetus spekulasi mengenai beberapa menteri kabinet Abdullah akan digugurkan oleh Najib.

Mereka termasuk Menteri Pelancongan Datuk Azalina Othman Said; Menteri Pembangunan Luar Bandar, Tan Sri Muhd Muhamad Taib; Menteri Luar, Datuk Seri Rais Yatim dan Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Syed Hamid Albar.

Manakala Datuk Shafie Apdal yang menang jawatan naib presiden Umno bulan lalu dijangka dipindahkan ke kementerian pertahanan.

Pindah kementerian


Pada masa ini Shafie merupakan menteri perpaduan, kebudayaan, kesenian dan warisan.

Manakala Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi - yang mendapatkan undi tertinggi bagi jawatan naib presiden - juga dijangka dipindah ke kementerian yang lebih kanan.

Datuk Idris Haron pula dijangka dilantik sebagai menteri, mengetuai kementerian pelajaran dan kementerian pengajian tinggi yang dijangka digabungkan.

Pada masa ini Idris merupakan timbalan menteri pengajian tinggi. Manakala Menteri Pelajaran, Datuk Seri Hishammuddin Hussein - seorang naib presiden - dijangka dipindahkan ke kementerian belia dan sukan.

Seorang lagi menteri yang tewas dalam pemilihan Umno, Datuk Shahrir Samad telahpun menyerah surat peletakan jawatan sebagai menteri perdagangan dalam negeri dan hal ehwal pengguna.

Setakat ini, tidak dapat dipastikan kedudukan menteri pengajian tinggi, Datuk Mohd Khaled Nordin yang gagal dalam perebutan jawatan naib presiden Umno.

Kabinet lebih kecil


Kabinet baru Najib itu juga dijangka lebih kecil bilangannya kerana beberapa kementerian mungkin digabungkan bagi memastikan keberkesanan pentadbiran baru.

putrajaya pm office 030409 04Sementara itu, petang tadi Najib menghadiri majlis perpisahan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi yang diadakan di perkarangan Jabatan Perdana Menteri di Putrajaya.

Semua menteri kabinet dan ketua jabatan kerajaan serta pegawai kanan kerajaan hadir di majlis tersebut.

Mereka mula berkumpul pada jam 3 petang dan Abdullah muncul bersalam dengan mereka kira-kira jam 5 petang.

Abdullah yang diiringi Najib turut melambai-lambaikan tangan kepada kakitangan kerajaan sebelum meninggalkan pejabat perdana menteri kira-kira jam 5.20 petang.

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com