20090417

Suri rumah mengaku tidak bersalah hina Sultan Perak

BUTTERWORTH 15 April — Seorang suri rumah mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen di sini terhadap tuduhan mengedar komen lucah mengenai Sultan Perak Sultan Azlan Shah menerusi http://books.dreambook.com/duli/duli.html yang mempunyai pautan ke laman web pejabat baginda.

Khoo Hui Shuang, 27, dari Permatang Pauh dekat sini, didakwa melakukan perbuatan itu bersama-sama suaminya Chan Hon Keong, 26, di No.5, Lorong Arowana Emas 2, Taman Arowana Emas, Permatang Pauh pada kira-kira pukul 12.05 pagi, 13 Feb lepas.

Dia dituduh melakukan kesalahan itu menurut Seksyen 292(a) Kanun Keseksaan dan boleh dihukum menurut Seksyen 292 yang dibaca bersama Seksyen 34 kanun yang sama dan sabit kesalahan, boleh dikenakan hukuman penjara sehingga tempoh tiga tahun atau denda atau kedua-duanya.

Suami Khoo telah didakwa di mahkamah yang sama atas pertuduhan yang sama pada 13 Mac lepas.

Pendakwaan terhadap Khoo dilakukan hari ini memandangkan dia tidak hadir di mahkamah untuk prosiding pada 13 Mac lepas kerana berada di Sarawak.

Pada prosiding hari ini, Khoo diwakili peguam Jagdeep Singh Deo manakala pendakwaan dilakukan oleh Timbalan Pendakwa Raya Mohd Radhi Abas.

Selain pertuduhan itu, Khoo juga menghadapi pertuduhan pilihan bersama-sama suaminya mengedarkan komen lucah itu menggunakan perkhidmatan aplikasi iaitu internet dengan niat untuk menyakitkan hati orang lain.

Kedua-dua tertuduh didakwa mengikut Seksyen 233 (1)(a) Akta Komunikasi Multimedia 1998 (Akta 588) dan boleh dihukum menurut Seksyen 233(3) akta yang sama yang membawa hukuman denda maksimum RM50,000 atau penjara minimum setahun.

Hakim Julie Lack Abdullah menetapkan 20 Mei ini untuk sebutan kedua-dua kes itu serta membenarkan Khoo diikat jamin sebanyak RM6,000 dengan seorang penjamin. — Bernama

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com