20081112

Dunia-Politik.blogspot.com - Digest Number 1724

Messages In This Digest (3 Messages)

Messages

1.

Ke mana Najib Al-Tantuya larikan RM5 bilion?

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Mon Nov 10, 2008 8:35 am (PST)Ke mana Najib Al-Tantuya larikan RM5 bilion?

Hishamuddin Rais | Oct 30, 08 7:47pm

 
Hari ini telah dipastikan bahawa sistem ekonomi kapitalis neoliberal telah berakhir. Krisis ekonomi yang melanda sistem kapitalis neoliberal ini sedang nazak. Secara bengong, hanya Najib Razak sahaja yang cuba menafikannya dan berkata Malaysia "terselamat."

Dasar Ekonomi Bengong (DEB) ini akan membawa mudarat yang amat sangat kepada orang ramai. Justeru, mari kita memahami dasar ekonomi Najib ini.

Dua hari sebelum meninggalkan Kementerian Pertahanan, Najib telah menandatangani perjanjian membeli Eurocopter. Helikopter ini berharga RM2 bilion. Brazil telah membeli helikopter yang sama dengan harga 1 bilion ringgit. Apakah Malaysia ditipu 1 bilion ringgit?

Jawabnya - tidak. Harga helikopter ini sama. Tidak berubah-ubah. Tukang buat dan tukang jual ini tidak menipu. Kita rakyat Malaysia yang kena tipu oleh Najib. Harga ini telah 'dinaikkan'. Yang membayar nanti kita semua kerana yang membeli helikopter ini kerajaan.

Kerajaan itu orang ramai. Orang ramai itu kita semua.

Cara "menipu" ini samalah seperti cara Najib membeli jet pejuang Sukhoi (Rusia) dan kapal selam Scorpene (Perancis). Yang berbeza kali ini hanyalah tidak ada perterjemah cun dari Mongolia. Juga kali ini bukan syarikat perunding Razak Baginda yang menjalankan urus jual-beli.

Berita masih belum jelas syarikat kroni mana pula yang mendapat komisen 1 bilion ringgit  membeli Eurocopter ini.

Dari mana agaknya duit-duit ini akan datang? Apakah duit ini juga datang dari punca yang sama? Dalam suasana gawat ini banyak persoalan timbul kenapa beli helikopter?

Pertanyaan ini terjawab pantas. Belum pun satu bulan menjadi menteri kewangan, Najib telah "melarikan 5 bilion ringgit" duit KWSP. Duit ini ialah duit simpanan kaum buruh dan kaum pekerja. Duit KWSP adalah duit simpanan yang wajib disimpan oleh semua pekerja.

Majikan juga diwajibkan menyumbang dalam dana KWSP. Duit KWSP ini untuk kegunaan di hari tua – sebagai pencen atau untuk diambil membuat rumah, pergi naik haji dan sebagainya.

Menurut DEB Najib, duit 5 bilion ringgit ini akan disalurkan kepada syarikat ValueCap Sdn Bhd. Penyaluran duit KWSP ini bertujuan menaikkan harga nilai saham syarikat-syarikat yang dianggap "jatuh nilai".

Persoalan timbul - nilai saham ini rendah kerana orang ramai tidak yakin terhadap syarikat-syarikat ini. Memasukkan duit ke dalam syarikat ini tidak akan membawa apa-apa keuntungan. Untuk sementara waktu, kemungkinan nilai saham syarikat ini akan naik tetapi akhirnya akan jatuh  terlingkup juga.

Apabila saham ini mendapat suntikan 5 bilion ringgit, maka nilai sahamnya naik. Apabila nilainya naik, maka makin ramai tuan empunya saham akan menjualkan saham mereka kerana ekonomi sedang gawat. Apabila saham banyak terjual, maka nilai saham ini akan jatuh kembali.

Hanya orang bengong sahaja yang tidak faham bagaimana spekulasi bergerak pantas di bursa saham Kuala Lumpur. Lima bilion ringgit ini akan dicekup oleh pemodal besar terutama dari luar negara.

Dalam masa yang singkat 5 bilion ringgit ini pasti akan hangus. Lima bilion ringgit ini adalah duit kita semua yang diperjudikan di Bursa Malaysia oleh Najib.

Lihat pula ekonomi kita. Harga bahan bakar petroleum telah jatuh. Ketika artikel ini ditulis, harga setong minyak mentah 62 dolar. Untuk mengeluarkan minyak dari perut laut, Petronas memerlukan 60 dolar. Ertinya, dalam satu tong kita hanya untung 2 dolar. Jika harga minyak jatuh lagi maka tidak berbaloi Petronas mengeluarkan minyak.

Lihat pula harga kelapa sawit. Harganya juga jatuh. Pada ketika ini harga setan minyak sawit  kurang lebih 1,500 ringgit. Perbelanjaan mendapat setan minyak sawit dianggarkan antara 1,200 ke 1,700 ringgit. Dalam masa yang tidak lama kos pengeluaran – baja, buruh, pengangkutan – lebih tinggi daripada pendapatan.

Justeru, kerana menyedari semua ini Pakatan Rakyat meminta agar Belanjawan 2009 disemak kembali. Belanjawan yang dibentangkan di Parlimen sekarang berdasarkan harga minyak yang melebihi 100 dolar setong dan harga sawit hampir 3,000 ringgit setan.

Pendapatan negara yang dijadikan asas Belanjawan 2009 bergantung kepada hasil petroleum dan minyak sawit. Jika harga dua bahan eksport utama negara kita jatuh, ertinya pendapatan negara jatuh. Justeru Belanjawan 2009 wajib dikaji semula.

Najib yang menjalankan DEB (Dasar Ekonomi Bengong) telah menolak permintaan Pakatan Rakyat di Parlimen. Apa yang dilakukan oleh Najib ialah "melarikan duit KWSP."

Selama lebih 30 tahun sistem ekonomi kapitalis neoliberal diperkenalkan oleh Amerika Syarikat. Kapitalis neoliberal bermakna "apa yang boleh jual akan dijual, apa yang boleh beli dibeli".

Sistem ini mengetepikan peranan daulah. Kerajaan tidak dibenarkan memiliki hospital, sekolah dan universiti, janakuasa elektrik, sistem pengangkutan, air atau menyediakan  subsidi untuk orang ramai.

Menurut falsafah neoliberal, jika kerajaan campur tangan, maka sistem ekonomi akan cacat.

Justeru gerombolan United Malays National Organistion telah turut mengamalkan sistem kapitalis neoliberal. Hasilnya – lembaga elektrik dijual pada kroni, lembaga agihan air dijual pada kroni, jalan raya dijual pada kroni, hospital dijual pada kroni.

Siapa kroni ini ? Mereka anak-beranak dan kaum keluarga gerombolan United Malays National Organisation.

Untuk menipu rakyat, maka gerombolan United Malays National Organisation mengatakan bahawa ini adalah Dasar Ekonomi Baru untuk menolong orang Melayu. Apabila ada kritikan muncul, maka gerombolan ini akan berselindung bawah Perlembagaan Persekutuan dan hak keistimewaan Melayu.

Jika kritikan datang daripada bukan Melayu, maka mereka akan mengatakan bahawa bukan Melayu tidak ada hak untuk membincangkan hak keistimewaan Melayu. Gerombolan ini akan mengancam mereka dengan tindakan undang-undang.

Tingkah laku dan perangai gerombolan United Malays National Organisation ini samalah seperti satu gerombolan perompak – selepas melakukan rompakan, mereka berselindung di masjid, kuil atau gereja.

Beginilah taktik yang telah dilakukan oleh gerombolan United Malays National Organisation berulang-ulang kali.

DEB Najib ini akan membawa mudarat yang maha besar kepada kita semua – Melayu dan bukan Melayu. Ekonomi kapitalis tidak pernah kenal kamu beragama apa, kamu berbangsa apa atau kamu bersembahyang di mana.

Apabila ekonomi kuncup, yang terpukul tenat ialah kelas bawahan – kaum pekerja, kaum buruh, kaum tani dan nelayan dipukul hebat. Ramai warga hilang pekerjaan dan mata pencarian.

Kita wajib menerima hakikat bahawa Malaysia turut sama mengamalkan sistem ekonomi kapitalis neoliberal. Sistem ini berpusat di Amerika Syarikat. Apabila ekonomi Amerika Syarikat menguncup, maka semua ekonomi kapitalis neoliberal dalam dunia ini juga akan turut menguncup.

Justeru Pakatan Rakyat tidak ada pilihan melainkan wajib mengambil alih kerajaan secepat mungkin untuk menyelamatkan negara daripada bencana kemelesatan ekonomi.

DEB Najib wajib digantikan secepat mungkin. Malah Najib sendiri wajib dihumbankan dalam tong sampah sejarah.

Langkah awal ialah konsep kembali ke bumi. Pertanian wajib dijadikan tulang belakang ekonomi Malaysia. Pertanian ini bukan hanya menanam sawit atau getah sahaja tetapi rakyat wajib dibantu untuk menghasilkan tanaman makanan.

Jika ekonomi meleset, orang ramai masih ada makanan. Makanan untuk diekspot bukan tujuan utama kerana pasaran makanan dunia juga sedang menguncup. Jika kita dapat mengekspot makanan, maka anggaplah ini sebagai bonus.

Kembali ke bumi bertujuan membeli masa agar kita dapat menyusun kembali struktur ekonomi kita yang selama 30 tahun ini telah diporak-perandakan oleh dasar kapitalis neoliberal.

Tidak dapat tidak penstrukturan baru ekonomi yang akan dibawa oleh Pakatan Rakyat  tidak akan  berpandukan keuntungan maksimum atau dasa "apa boleh jual, jual; apa boleh beli, beli".

Struktur ekonomi baru wajib memperlihatkan peranan daulah yang lebih kuat. Wajib diwujudkan garis pemisah untuk mengasingkan pengaruh kaum pemodal dari politik negara.

Kuasa kaum pemodal menentukan dasar ekonomi negara berlandaskan neoliberal. Dasar ini sedang terbogel dan terbukti gagal. Dasar kapitalis neoliberal ini wajib ditinggalkan. Rakyat dunia memerlukan satu struktur baru yang berasaskan kekutaan kaum pekerja, buruh dan tani.

Alamat E-mel baru yang tersedia pada Yahoo!
Dapatkan nama E-mel yang telah lama anda kehendaki pada @ymail dan @rocketmail yang baru.
Cepat sebelum orang lain mendapatkannya!
http://mail.promotions.yahoo.com/newdomains/my/
2.

Re: [harakahdaily] Memperbaharui semangat demokrasi kota Greek lama

Posted by: "Pasbaru pascapru12" pasbaru@gmail.com

Mon Nov 10, 2008 5:08 pm (PST)

ini satu artikel dungu dari Lutfi. Nak hidup macam Greek Lama (Kuno),
sedangkan Islam adalah cara hidup yang lengkap, sistem syura dalam Islam
perlulah menjadi Roh kepada pejuang Islam.

Siapa agaknya yang menjadi Uswatun Hasanah Ahmad Lutfi, Plato atau
Aristotle?

2008/11/7 harakah daily <harakahdaily@yahoo.com>

> Memperbaharui semangat demokrasi kota Greek lama
> * Ahmad Lutfi Othman*
> Thu | Nov 06, 08 | 5:29:38 pm MYT
>
> Amalan demokrasi di Athens, bermula pada kurun kelima sebelum masihi,
> merupakan pembabitan langsung semua lelaki dewasa berumur 20 tahun ke atas.
> *Iklan*
>
>
> Mereka terbabit dalam Perhimpunan Rakyat yang bersidang 10 kali setahun.
> Selaras dengan pertambahan penduduk, kerencaman latar belakang dan perbezaan
> tahap ekonomi, ia kemudian dikembangkan kepada demokrasi berperwakilan
> apabila rakyat memilih wakil mereka untuk menggubal undang-undang dan
> menjalankan pemerintahan.
>
> Walaupun sudah dilantik wakil rakyat, melalui proses pemilihan yang
> sepatutnya adil dan bebas, seterusnya menubuhkan kerajaan, tanggungjawab
> mentadbir dan menentukan hala tuju negara tidak seharusnya ditinggalkan
> kepada ahli-ahli politik sahaja.
>
> Prinsip asas demokrasi sebagai pemerintahan rakyat mesti dikekalkan, dengan
> cuba melibatkan seramai mungkin anggota masyarakat, tentunya tidak bermula
> dan berakhir dengan pilihan raya semata-mata.
>
> Selain memastikan pilihan raya dijalankan secara bebas, bermula dengan
> senarai daftar pemilih yang bersih, kebebasan bersuara yang terjamin,
> perjalanan kempen yang benar-benar demokratik, penjumlahan undi yang telus,
> rakyat tidak sewajarnya disekat - malah dirangsang - daripada terus memberi
> pandangan dan kritikan terhadap kerajaan.
>
> [image: Image]Ruang diskusi awam harus diperbesarkan, pastinya dengan
> memansuhkan semua akta drakonian, misalnya ISA, sehingga jiwa takut untuk
> memberi pandangan berbeza dapat dilenyapkan.
>
> Amat rugi, seperti yang berlaku di negara ini, apabila kita tidak
> berpeluang berkongsi idea untuk membangunkan negara dengan seramai mungkin
> warganya, khususnya golongan intelektual.
>
> Kelompok terpelajar yang bertambah berkali ganda jumlahnya terperosok
> begitu sahaja di menara gading, diikat dengan pelbagai peraturan yang
> mengongkong, sedangkan jika ilmu dan penemuan mereka dapat dimanfaatkan,
> rasanya banyak masalah dan konflik yang membelit negara dapat dirongkai.
>
> Bukan sedikit wang rakyat yang dibelanjakan untuk melatih tenaga akademik
> sehingga mereka menjadi pakar sesuatu bidang.
>
> Kemahiran berharga itu sepatutnya dapat dinikmati bersama, terutama melalui
> saluran yang mudah dan cepat, misalnya menerusi media massa.
>
> Sayang sekali apabila kajian yang menelan kos tinggi itu seringkali tidak
> dibenarkan untuk siaran akhbar jika dikira memberi kesan negatif kepada
> pemerintah.
>
> Semuanya harus mendapat perkenan naib canselor terlebih dahulu. Mana-mana
> hebahan tanpa restu boleh mengundang tindakan tatatertib dan surat tunjuk
> sebab.
>
> Dalam masa 20 tahun, jumlah universiti tempatan meningkat lima kali ganda.
> Pelbagai disiplin ilmu diajar. Kelas menengah membesar. Dunia berubah pantas
> seiring fenomenaglobalisasi.
>
> [image: Image]Namun para pensyarah kita tetap dihantui mentaliti hamba,
> manakala anak-anak mahasiswa dikapit budaya takut tanpa sebab. Sikap
> individualistik membarah. Rasa peduli luntur.
>
> Mereka mungkin memberontak dalam diam tapi sukar mengungkapkannya sebagai
> seorang ilmuan. Amarah itu mungkin diluahkan dalam peti undi, yang boleh
> menumbangkan sesebuah kerajaan, tetapi penyertaan aktif untuk membina negara
> sukar dilangsungkan.
>
> Malangnya, tiada petanda akan muncul kebangkitan radikal untuk memecahkan
> kebuntuan ini. Masing-masing mengelak untuk bertembung risiko.
>
> Ya, memang sukar mencari jiwa pemberani di kalangan pensyarah. Kalau ada
> pun, ia mudah dipatahkan kerana kewujudannya terpencar dan terserak-serak.
>
> Bertambah buruk apabila semakin ramai pentadbir kampus, terutama naib
> canselor dan timbalan-timbalannya, yang berlumba-lumba menjadi pengampu elit
> penguasa. Tanpa diperintah mereka bersedia menjadi hamba demi mengejar daki
> dunia.
>
> Dunia akademia perlu dibebaskan segera. Penghuninya harus sedar akan
> kerugian yang ditanggung rakyat akibat pemenjaraan mereka itu. Malaysia
> boleh menjadi sebuah negara yang lebih baik untuk didiami setiap warganya,
> jika urusan pemerintahannya tidak diserahkan kepada sekelompok kecil mereka
> yang terbukti rakus dan tamak. Sepatutnya semakin ramai terbabit
> "memperelokkan negara" ini.
>
> Semangat demokrasi Athens 25 kurun lalu sebenarnya boleh dijelmakan
> kembali. Perkembangan pesat teknologi maklumat terutama kemudahan internet
> dapat membantu untuk semua kita berpartisipasi secara langsung bagi
> mewujudkan Malaysia yang lebih damai dan berkat.
>
> Tenaga akademik kita harus memulakannya. Dan saya kira teman lama saya,
> Prof Zaini Ujang, Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia yang baru,
> boleh mempeloporinya! - mks._
>
>
3.

Fw: [Qtv] Ikuti Workshop Menarik di Tahun 2008

Posted by: "Qtv Swara" qtvswara@yahoo.com   qtvswara

Mon Nov 10, 2008 7:26 pm (PST)

Hanya untuk Lima Peserta Saja...
Dia cepat, dia dapat...

-----------------------------------
QTV AVAILABLE ONLY ON SATELLITE, CABLE, TERRESTRIAL RELAY

Indovision ch 95 | FirstMedia ch 82 digital/17 analog | JogjaMedianet ch 24

-----------------------------------

SWARA dapat dinikmati melalui satelit dan kabel berlangganan serta siaran kerjasama TV daerah.

Indovision ch 96 | FirstMedia ch 83 digital/4 analog | JogjaMedianet ch 25

Wisma Kodel 2nd fl

Jl. HR. Rasuna Said Kav. B4

Jakarta 12920, Indonesia

www.qchannel.tv

www.swara.tv

--- On Mon, 11/10/08, QTV <informasi@qchannel.tv> wrote:
From: QTV <informasi@qchannel.tv>
Subject: [Qtv] Ikuti Workshop Menarik di Tahun 2008
To: "milis" <qchanneltv@yahoogroups.com>
Date: Monday, November 10, 2008, 8:19 PM

Terbatas, hanya lima tiket saja...

Ikuti, Competitiveness Strategy Workshop: Strategy & Business Plan

(RE-FORMULATION) .

Dapatkan tiketnya diskon 50%,di

Qshop http://www.qchannel .tv/qshop

HOTLINE :

YM Chat : infoqshop

Call : 021-5222339 (Azis)

SMS : 0899-9999-788, ketik : "QSHOP_(pesan anda)"

Email : qshop@qchannel. tv

Terima Kasih jika info ini disebarkan ke rekan yang lain

~admin QShop~Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Find it faster

with Yahoo!

shortcuts.

Yahoo! Groups

Latest product news

Join Mod. Central

stay connected.

Health Groups

for people over 40

Join people who are

staying in shape.

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Ahli yang menghantar menggunakan kata-kata kesat dan kasar atau menyerang peribadi ahli yang lain, email mereka tidak akan disiarkan.

Ahli group yang sentiasa menghantar email berkenaan politik sahaja akan disiarkan emailnya tanpa penapisan moderator group.

Email yang disiarkan dipertanggungjawabkan kepada pengirim email tersebut dimana moderator dan group tidak boleh dipertanggungjawabkan.

=============================================
Link List:
�      Lirik Lagu Popular - http://www.lirikpopular.com     
�      Spa Q              - http://spa-q.blogspot.com     
�      Auto Insurance     - http://pdautoinsurance.blogspot.com     

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com