20090112

Re: Azan dilaung tepat detik 12 malam di Kelantan - (apa dalilnya?)

Saya amat bersetuju dgn en bukhary berkaitan pertanyaan dari en ahmad yang menampakkan kedangkalan ilmu agama beliau. Soalan seumpana ini hanyalah umpama ranting pokok yang kecil sahaja. En Ahmad perlu bertanya kenapa perlaksanaan hukum tidak dilaksanakan di Malaysia, hal perpaduan umat Islam di Malaysia, isu murtad & isu-isu pokok lain. Ini jauh lebih penting dari mempersoalkan hal-hal tersebut.
-------Original Message-------

Subject: Re: Dunia-Politik.blogspot.com - Azan dilaung tepat detik 12 malam di Kelantan - (apa dalilnya?)

Assalamulaikum,
Tuan Mod, saya minta laluan, terima kasih.

En Ahmad, saya bukanlah Ahli dalam bab hukum dan dalil ni..namun soalan yang ditanya membuatkan saya sangat bengang.

1)Azan ni sunat.X perlu tunggu waktu baru nak azan.Tak perlu tunggu pukul 12.00tgh mlm.En Ahmad kalau nak azan setiap minit pun boleh.Hiburan yang dimaksudkan itu mengikut Islam, x de serunai (alat tiupan) mahupun petikan tali gambus (gitar). Saya tanya En Ahmad balik, konsert tahun baru di KL tu, ada tiupan atau petikan tali gitar tak?ada kan, so saya pulak nak tanya, APA KEJADAHNYA dalil yang benarkan alat muzik tu dimainkan?En Ahmad tak nak tanya penganjur konsert tu ke i.e DBKL ke, Kementerian Kebudayaan ke pasal dalil bagi konsert tu?Benda yang baik ditanya dalil, benda haram x nak tanya pulak dalil tu.

2)kenapa nak cari Pelajar dari Tok Guru PAS untuk jawab soalan dalil, ustaz2 JabAgamaIslamWilayahPersekutuan, Pak Menteri dlm JPM, Sister in Islam yang tak pakai tudung pun boleh jawab kan.Mungkin diorang pun tahu dalil ni, sebab tu diorang claim Islam dalam Kementerian/Badan/Pertubuhan diorang.Nampak sangat soalan berbau politik.Benda dalil tanya orang PAS, benda Haram tak nak pulak tanya diorang.

Saya cadangkan item ini dibuang oleh Tuan Mod kerana tidak membantu dari segi keilmuan.Sekadar bualan kedai kopi.

Terima kasih. Assalamulaikum

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com