20081019

Dunia-Politik.blogspot.com - Digest Number 1704

Messages In This Digest (4 Messages)

Messages

1.

Re: [ReSpONs] Alahai Buluhmas...

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Sat Oct 18, 2008 6:11 am (PDT)

Assalamualaikum.......
 
  Yang hak akan berkekalan sementara yg bathil akan lenyap. Tak mungkin yg bathil akan berkekalan....... Sememangnya yang hak itu biasanya akan mengalami pelbagai kesukarannya di peringkat awalnya, tetapi ia akan terus kekal jika diusahakan dgn bersungguh-sungguh tanpa mengenal jemu. Usaha yg hak tidak akan bersyubhat dgn penindasan, tiada cubaan untuk ambil profit atas angin tanpa pertukaran barang atau usaha, tiada cubaan untuk menekan atau menganiaya pembeli / orang yang berhutang, malahan ia akan cuba mencari jalan penyelesaian bagi mereka yang bermasalah. Segala urusan jual-beli itu jika mahu dikatakan Islamik hendaklah ianya bebas drpd dua unsur haram iaitu riba' dan judi. Samalah halnya dgn sistem 'piramid' yg diharamkan kerana ujudnya penindasan, mengaut pendapatan semata-mata hasil wang pendaftaran oleh downline. Fikirkan juga hal semasa yg berlaku ke atas sistem urus-niaga kapitalis yg sdg mengalami kemerosotannya hari ini. Kapitalisme adalah
satu sistem urus-niaga yg diwariskan oleh Yahudi yg mana motif utamanya semata-mata mengaut keuntungan dgn cara 'menangguk di air yg keruh', mengambil kesempatan drpd kesempitan, drpd keadaan iklim ekonomi yg tidak menentu akibat sebaran berita melampau oleh para spekulator. Dalam hal Buluhmas ini samalah apabila ejen-ejennya mempromosi secara melampau tanpa mengambilkira kebenaran faktanya. Dan percayalah bahawa akan terus ada lagi skim-skim sepertinya ini selepas ini dgn menggunakan jenama yg lain (dgn pelbagai jenama spt koperasi, pinjaman bisnes, sama-membantu, untuk memajukan melayu, org2 Islam dsb) walhal hakikatnya adalah sama sahaja, semuanya mahu menipu.

--- Pada Jum, 17/10/08, mala yusof <mala_asq@yahoo.com.my> menulis:

Daripada: mala yusof <mala_asq@yahoo.com.my>
Subjek: Re: [ReSpONs] Alahai Buluhmas...
Kepada: ReSpONs@yahoogroups.com
Tarikh: Jumaat, 17 Oktober, 2008, 7:26 PM

SALAM,
hisyam saya ada kawan kat tempat kerja ni ahli
HPA...kalau nak order barang call no 0192268343
namanya zaidi mat aris....dia stay in alam megah
sek 28 shah alam
best regards,
mala asq

Daripada: Hisyam 78 <isyam_78@yahoo. com.my>
Kepada: ReSpONs@yahoogroups .com
Dihantar: Sabtu, 18 Oktober, 2008 9:17:06
Subjek: Re: [ReSpONs] Alahai Buluhmas...

saya duduk kat subang jaya, kat mana nak dapat barang barang tu semua

hisyam
 

Daripada: assyareef <assyareef@yahoo. com>
Kepada: ReSpONs@yahoogroups ..com
Dihantar: Rabu, 15 Oktober, 2008 2:45:43
Subjek: Re: [ReSpONs] Alahai Buluhmas...

betul tu. bukak le mata. fikir dgn iman.
 
lebih baik korang join hpa.. yang perjuangkan makanan dan barangan halal. dari ujung rambut sampai ujung kaki. ini perjuangan yg betul kalau betul2 nak berjuang.
 
banyak lagi tenaga yang diperlukan utk perjuangan ini. nak sediakan ayam halal (organik), sekarang baru ade bebrapa tempat je yg ternak ayam ni utk supply seluruh malaysia. hpa sedia nak bekalkan ayam dan makanannya, korang cari modal bina kompleks reban ayam bernilai rm300 ribu (je). takpun kalau rase tak mampu, korang jadilah ahli, pastu tukar barang2 tak halal yg berlambak kat rumah tu mcm ubat gigi, (ubat gigi mu'min tu ceo dia cina), berus gigi, syampu, sabun mandi, minyak rambut, biskut, coca cola (ada 1% alchohol - CAP), ayam yang dibagi makanan protein babi, roti yg ada serbuk tulang babi (sebab tu kekal lembut walaupun dah berkulat), pewarna kek (ada plasma darah), ehh macam-macam lah, penat nak tulis.
 
so, kala kita org2 islam pakat2 ramai2 guna produk2 ni, maka isyaAllah, satu hypermarket halal (yg comfirm halal la, bukan jenama islam, tapi tokey kafir) dapat diwujudkan diatas muka bumi ni. HPA sekarang dah sampai saudi.
 
sebenarnya baru lepas dgr penjelasan makanan halal dari sorang doktor homeopati. dan setuju hpa jadi alternatif.
 
"mencari yg halal tu jihad"
 ilalliqa&#39; <img src="http:// us.i1.yimg. com/us.yimg. com/i/mesg/ tsmileys/ c.gif">

From: afyan afyan <born4g_hard80@ yahoo.com>
To: ReSpONs@yahoogroups .com
Sent: Wednesday, October 15, 2008 11:13:53 AM
Subject: [ReSpONs] Alahai Buluhmas...

dipetik daripada www.afyan.com
 
Kali pertama mendengar nama Buluhmas adalah kira-kira beberapa hari sebelum bulan Ramadhan yang lalu.
 
Dengan motto "biar di manapu, kami iklankan", Buluhmas bergerak mengrekrut promoter-promoter untuk mempromosi stiker Buluhmas.
 
Daripada bulan Ramadhan hingga ke Syawal, rasanya tidak kurang 10 orang yang bercerita tentang skim "pelaburan" Buluhmas ini.
 
Malah ia menjadi topik perbahasan hangat ketika sanak saudara berkumpul dalam bulan syawal lali.
 
"Syarikat ini membantu bumiputera Muslim", kata seorang ahli saudara.
 
"Ia mempunyai rangkaian kedai dan merancang untuk membina sebuah hyper-market di setiap negeri", tambahnya lagi.
 
"Untuk permulaan kita perlu membayar RM 15 sahaja untuk mendapat upah RM 1 setiap bulan. Duit ini akan diperolehi sampai bila-bila! Lagi banyak kita laburkan, lagi banyak kita dapat. Ia boleh mencecah 20% sebulan!!!"
 
"20% sebulan? Maknanya 120% setahun", balas saya.
"Ya, betul",
katanya tanpa ragu-ragu.
 
"Maknanya lebih hebat daripada ASB, dan Tabung Haji. Malah lebih hebat daripada pakar pelaburan dunia Warren Buffet?", saya menduga.
 
"Ya. Ia membantu produk bumiputer Muslim. Banyak syarikat IKS yang menghantar produk ke Buluhmas untuk dijual", katanya penuh yakin.
 
Saya hanya menggeleng-geleng kepala.
Mudahnya Mereka, Sukarnya Saya…
 
Sukar juga sebenarnya untuk menasihati sanak saudara, ahli keluarga sendiri serta orang-orang- orang terdekat kita untuk menjauhi skim-skim sebegini.
 
"Kawan tu dah dapat balik modal dia 5 bulan lepas. Sekarang bulan-bulan rilek je tunggu cek"
 
"Kita sebenarnya nak menolong. Nak menolong ekonomi orang Islam, nak menolong ekonomi orang Melayu, nak menolong IKS"
 
"Syarikat ini berdaftar. Pejabat dia kat Tanjung Karang. Afyan boleh datang sana tengok pejabat dia dan jumpa orang-orang di sana"
 
"Setakat ini dah ramai yang berjaya. Ada orang tu yang terpaksa jual kereta Nissan lama untuk melabur dan sekarang ni menggunakan Merce dengan duit pelaburan ini"
 
"Ada orang tu buat pinjama peribadi RM 10K, bulan-bulan dapat RM 2K. Bayar balik pinjaman baru seribu lebih ratus. So ada balance lagi dalam 5-6 ratus. Lepas setahun lebih, habis la hutang bank tu. Lepas tu bersih dapat RM 2K tu!"
 
Aduh, mudahnya syarikat-syarikat ini mempengaruhi mereka melabur di dalam skim mereka, dan sukarnya pula saya untuk menghalang mereka daripada terjerumus…..
 
Pelaburan Buluhmas yang power!
Ya, jika kali pertama mendengar penerangan yang "mengghairahkan" tentang Buluhmas, pasti kita akan "terangsang" untuk melabur di dalam Buluhmas.
 
Mana tidaknya, pelaburan kira-kira RM 1000, boleh menjanjikan pulangan kira-kira RM 200 seetiap bulan. Maknanya dengan RM 1000, menjamin pulangan RM 1200 setiap tahun!
 
Erti kata lain, dengan modal sebanyak RM 50,000, kita boleh goyang kaki sampai mati dengan wang pulangan sebanyak RM 10,000 sebulan. Malah, ada yang sanggup mengambil pinjaman peribadi sehingga RM 100,000 semata-mata untuk mendapat "pencen bersama Buluhmas".
 
Mungkin Warren Buffet perlu datang ke Malaysia untuk mempelajari selok-belok bisnes daripada Buluhmas. Malah Barrack Obama perlu studi pelan perniagaan Buluhmas ini sebagai persediaan untuk mengambil alih presiden Amerika bagi mengatasi masalah sub-prima.
 
Atau sekurang-kurangnya, Sdra Pakdi boleh menuntut ilmu daripada CEO Buluhmas sebagai persediaan beliau untuk menjadi Islamic fund manager 
 
Hari ini muka depan Utusan Malaysia: 4 Syarikat diserbu Bank Negara , dan salah satu daripadanya adalah Buluhmas.
 
Saya SMS berita ini kepada kawan-kawan dan saudara-mara saya terdekat yeng pernah mempromosi saya tentang Buluhmas.
 
Namun, masih ada juga pihak-pihak yang mempertahankan skim ini.
 
Alasan mereka masih sama: Ada orang yang nak sabotaj usaha-usaha: "membantu ekonomi orang Islam", "membantu perniagaan IKS", "membantu ekonomi orang Melayu".
 
Alahai…
 AFYAN MAT RAWI
www.afyan.com
019 - 277 88 10

____________ _________ _________ _________ _________ __
Anda Ber-Yahoo!?
Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
http://my.mail. yahoo.com
____________ _________ _________ _________ _________ __
Anda Ber-Yahoo!?
Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
http://my.mail. yahoo.com

__________________________________________________
Anda Ber-Yahoo!?
Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
http://my.mail.yahoo.com
2.

Re: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Sat Oct 18, 2008 7:01 am (PDT)

 
  ooo mcm tu...  jadi kalau ada pompuan melayu yg pakai gelang kat kaki tu maknanya tiru gaya org kelinglah ye.....  Lagi-lagi gelang kaki yg bunyinya kling kling.. memang mengancamlah... Tapi dah lupa ke kaum pompuan melayu yg mengaku Islam tu, bukankah memakai perhiasan sehingga mengeluarkan bunyi di khalayak ramai tu hukumnya haram. Kalau nak pakai juga pakai aje lah dalam umah sendiri. Ingat tu...

--- Pada Jum, 17/10/08, zaida abdullah <zaidaabdullah@yahoo.co.uk> menulis:

Daripada: zaida abdullah <zaidaabdullah@yahoo.co.uk>
Subjek: Re: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling
Kepada: SahabatInteraktif@yahoogroups.com
Tarikh: Jumaat, 17 Oktober, 2008, 10:51 PM

salam.

Cerita yang pernah saya diberitahu oleh teman sekerja Mageswaran perkataan 'KELING' ini ada lah disebabkan Kaum India suka memakai gelang kaki pada awal kedatangan mereka ke tanah melayu. Sehingga sekarang masih ada lagi mereka memakai gelang tersebut kerana budaya mereka. Bunyi gelang dari hentakan kaki tersebut mengeluarkan bunyi yg seakan 'KELING KELING KELING'. Disitu lah terbitnya nama tersebut. Pernah zaman Kerajaan Melayu Melaka mengatakan orang pertugis itu 'BENGGALI PUTIH'. Orang orang Melayu sukar untuk mengenal bangsa lain secara cepat. Ini menyebabkan mereka memberi nama yang agak ganjil dan senang diingati.

Dan banyak lagi simpulan bahasa, bidalan yang mengaitkan perkara2 yg sukar untuk ditejemahkan melaui kata kata. Maka kata kiasan ini lebih tepat dan tajam maksud nya.

'Tak caya tanya dia'

Salam sejahtera semua

----- Original Message ----
From: abu hassan <hassanisma5485@ yahoo.com>
To: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com
Sent: Saturday, 18 October, 2008 11:46:31
Subject: RE: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling

Salaam. Masyarakat di Tg Kling Melaka telah lama memanggil fenomena ini dengan panggilan tersebut (air pasang k....g) sejak berzaman. Dan tidak timbul masaalah dengan masyarakat India disini.

By the way, jika ada sesiapa yang tahu kenapa panggilan Kap Lam Ya Nga ini is so degrading to the Indians? Saya selalu bertanya kepada diri saya despite ramai rakan baik berbangsa India tetapi tak nak dan tak sanggup bertanya. Itu kelemahan saya. Minta berkongsi maklumat. Terima kasih.

--- On Fri, 10/17/08, joko lungo <jokolungo3@yahoo. co.uk> wrote:

From: joko lungo <jokolungo3@yahoo. co.uk>
Subject: RE: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling
To: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com
Date: Friday, October 17, 2008, 11:45 AM

assalamualaikum wrahmatullah.

kalau tak tau buat tak tau. dan diam. atau bertanya. jangan merapu je.  terma pasang keling ni dah wujud berpuluh tahun dah, dan dalam kamus dewan pun wujud.  dia memang fenomena special..kalau korang ingat 2  3 tahun lepas. pelabohan kelang, kuala selangor p pinang ditenggelami air pasang laut.

mungkin  kaitan dengan deepavali dan keling ada munasabanya.

--- On Fri, 10/17/08, flying dragon <flyingdragon_ 75@yahoo. com.sg> wrote:

From: flying dragon <flyingdragon_ 75@yahoo. com.sg>
Subject: RE: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling
To: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com
Date: Friday, October 17, 2008, 9:17 PM

ini yang dinamakan melayu bangang-air pasang pun buleh panggil keling..dah takda keje lain nak naikkan amarah bangsa india tu..
 
kalu bangsa lain sentuh sikit pasal melayu pun kita dah marah2...
aparra melayu mcm ni,,,bodoh..
 
ikhlas ..azhar

--- On Thu, 16/10/08, Solehah Mohd Zain <smz@doe.gov. my> wrote:

From: Solehah Mohd Zain <smz@doe.gov. my>
Subject: RE: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling
To: "SahabatInteraktif@ yahoogroups. com" <SahabatInteraktif@ yahoogroups. com>
Date: Thursday, 16 October, 2008, 5:16 PM

Jangan hina bangsa lain...cuba jadi profesional guna perkataan... ..kita pergi sekolah bukan tak pergi....jadi be profesional dont emotional
____________ _________ _________ _________ _
From: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com [SahabatInteraktif@ yahoogroups. com] On Behalf Of FeeZa ZeeMa [feeza_zeema@ yahoo.com]
Sent: Thursday, October 16, 2008 4:32 PM
To: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com
Subject: Re: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling

Wahh.. cakap pasal air pasang keling.. penang pun kena.. sambutan deepavali hebat kot kat sini..

Pagi tadi mai mai opis.. pelik.. awat jalan lecah semacam.. tengok-tengok kat general office.. air rupanya naik dalam sekaki jugak la.. depa kata start 3 pagi tadi.. then.. time kami masuk office dah surut..

Seharian geng-geng office dok bersihkan barang.. pc2 yang depa letak atas lantai semua kena lego buang..

Wahhh.. ini bahana deepavali ke macam ni nih?..

Principal kata ini first time kena.. hebat dugaan deepavali tahun ni.. ada can dapat cuti deepavali 2 hari niih.. hehehehehe..

regards,
feeza

[http://lilypie. com/pic/080825/ wPUx.jpg][http://b1.lilypie. com/YUDqp8. png]<http://lilypie. com>

----- Original Message ----
From: nora <asraiszati@yahoo. com>
To: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com
Sent: Thursday, October 16, 2008 3:35:18 PM
Subject: Re: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling

takpe ker bagi gelaran keling tu kat air pasang tuh... bukan ker ayat tuh ayat sensitif untuk masyarakat India... takde name lain ker...tak marah ker org-2 India kat situ...

Tapi dasat jugak air pasang ni yer time deepavali jer dia naik tinggi...seminggu lagi nih.. so berhati-hatilah orang-orang port klang selamatkan harta benda....

--- On Wed, 10/15/08, azeez sud <azeez_sud@yahoo. com> wrote:
From: azeez sud <azeez_sud@yahoo. com>
Subject: Re: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling
To: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com
Date: Wednesday, October 15, 2008, 5:12 PM

Salam..

Citer pasal air pasang keling nie..aku pun ade pengalaman.Aku duk area port..so dah bese dgn air pasang keling neh..nie dah dekat raye Deepavali tak lame lagi dia Mai ler..pernah tempat aku bekerja air naik..abis sume tenggelam..tapi paras2 lutut je ar..klu paras hidung ingat sume duk klang/port klang orang2 dah pupus kott..tapi fenomena nie berlaku tiap kali nak raye deepavali..pasal jem kt jalan2 tu memang ade..dia orang yang pakai kete dah tau ape nak buat..ade yang letak kt divider jln...1 tempat kt port klang tu flat LPK dah pun dirobohkan maybe nak wat projek lain agaknyer..sebenarny e memang area selalu tenggelam dek air pasang..aduss kete kena jer air masin nie alamt berkarat ler...
Kalau nak tgk fenomena nie meh ar dtg port klang..macam pesta jln jem..yg mane orang2 nak pergi keje byk2 bersabar ekk..mane2 budak perempuan yg lalu area tu stanby ler pe2 yg patut..takut2 nanti budak2 laki sini ambil kesempatan(cuci mata) kain kena angkat tinggi tau..tidak nti basah buat alasan x dtg keje..

--- Pada Rab, 15/10/08, brother srar <brother_srar@ yahoo.com<http://yahoo. com>. my> menulis:
Daripada: brother srar <brother_srar@ yahoo.com. my>
Subjek: [sim] KONGSI CERITA : Air pasang keling
Kepada: SahabatInteraktif@ yahoogroups. com
Tarikh: Rabu, 15 Oktober, 2008, 10:00 AM

salam....... ..sahabat sim sekalian.

saja2 di pagi yg jalan jem ni........pagi2 lg bandar klang dan kawasan yg sewaktu dengan nya telah di banjiri air.fenomena jarang2 ini berlaku mungkin di sebabkan ujan turun berpanjangan rasanyalah.. ......... ...itu kalo mengikut logik akal la.......... ..tapi bila di kaitkan AIR PASANG KELING ni saya terpanggil untuk bertanya dari mana datang nya nama di panggil iar pasang keling tu.bagi saya yg pertama kalinya mendengar cerita megenai panggilan yg di beri tu.......... .....menurut kata2 orang tua di sini air pasang keling ni di beri ia berkaitan dengan perayaan DEPAVALLI yg akan di sambut oleh kaum india malaysia ni dalam masa seminggu 2 lagi.kata mereka fenomena ni akan berlaku setiap kali nak tibanya perayaan depavalli.tak berani nak komen lebih2 la saya pon mendengar dari mulut orang tua2 disini je.......... tak tau la sama ada ia ada sangkut paut mengenai nya atau pun tak la.kalo biasanya la akibat daripada kejadian banjir ni kesesakan jalan raya
akan berlaku di area klang ni.memang pun jem yg boleh di katakan teruk la jugak ni bermula dari awal pg hingga ke jam 9.30 pg.sempat gak saya p ushar di kawasan tu terutama di jambatan CEB berdekatan perkampungan bukit badak....... ......rakan2 yg ada cerita mengenai air pasang ni boleh la berkongsi cerita mengenai nya.kot2 ada cerita lain yg boleh di sangkut pautkan.bukan saja jalan jem habis kampong berdekatan mana area klang mesti mengalami banjir air pasang keling ni.......... .moh le kongsi cerita mana tau keng korang ada pengalaman.

SEDIA DITEGUR HIDUP KITA SESAMA INSAN

NATURE IS BEAUTY

____________ _________ _________ __
Dapatkan alamat E-mel baru anda! <http://sg.rd. yahoo.com/ my/mail/domainch oice/mail/ signature/ *http://mail. promotions. yahoo.com/ newdomains/ my/>
Rebut nama E-mel yang telah lama anda kehendaki sebelum orang lain mendapatkannya!

____________ _________ _________ __
What can I do on a date? <http://malaysia. answers.yahoo. com/question/ index;_ylt= AiHnXnliL0vDRUd0 zCanDFHhQAx. ;_ylv=3?qid= 20071002095407AA cLoTt>
Get ideas on Yahoo Answers!

Send instant messages to your online friends http://asia. messenger. yahoo.com
____________ _________ _________ _________ _________ __
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail. yahoo.com
____________ _________ _________ _________ _________ __
Do You Yahoo!?
Tired of spam? Yahoo! Mail has the best spam protection around
http://mail. yahoo.com
Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com

__________________________________________________
Anda Ber-Yahoo!?
Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
http://my.mail.yahoo.com
3.

Fw: Re: [sim] INGIN TAHU : Lottery from Microsoft

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Sat Oct 18, 2008 7:15 am (PDT)

Spamkan sahaja !!

--- Pada Jum, 17/10/08, azis saiman <putera.azis@gmail.com> menulis:

Daripada: azis saiman <putera.azis@gmail.com>
Subjek: Re: [sim] INGIN TAHU : Lottery from Microsoft
Kepada: SahabatInteraktif@yahoogroups.com
Tarikh: Jumaat, 17 Oktober, 2008, 5:08 PM

yg pasti ini adalah sindikit penipuan... jangan layan delete saja email yg seperti itu.. ini semua kerja2 spesis negro..

2008/10/18 zul azhar <zulazx@yahoo. com>

nanti dia akan minta butir peribadi,cth nama,alamat, umur...pas tu ada lagi la...tp saya dah tak ingat..pas tu dia beritahu yg cek tu akan di hantar ke kita melalui courier...saya pernah terima email macam ni dulu...pas tu saya reply,saya yg kena tanggung kos courier tu? kemudian pihak yg nak bagi kita cek ni pun reply..semua kos courier tu kita yg kena tanggung.... dalam USD beb!!! paling murah pun 300 dolar....kalau duit kita? lepas tu dia nak kita bayar kos courier tu dng kad kredit kita....so.. ..bila dapat email mcm ni,elok delete jer...lagi pun takkan ko nak makan duit loteri? HARAM.....nanti jadi darah daging....bak kata NABIL....... LU PIKIR LAH SENDIRI!!!

wassalam.... .

----- Original Message ----
From: Mohd Daud <daud@spiplastic. com.my>
To: SIM <sahabatinteraktif@ yahoogroups. com>
Sent: Friday, October 17, 2008 15:30:38
Subject: [sim] INGIN TAHU : Lottery from Microsoft

Salam sahabat,

Saya pasti ada sahabat yang terima lottery tipu ni kononnya dari Microsoft.
Ada tak antara sahabat yang dah layan email ni dan apakah bentuk penipuan sebenarnya yang pihak ni buat...

Sekadar ingin tahu
Terima Kasih
Daud

Note: forwarded message attached.
>

Yahoo/Msn Lottery Incorporation                           
22 Garden Close, Stamford,Lincs, PE9 2YP,
London
United Kingdom.

Dear Winner,

 We are pleased to inform you of the result of the just concluded  draws held on
the{14th Of October, 2008} by Yahoo/MSN{hotmail}  in conjunction with Earthlink 
and  Ipod  Worldwide Promotion.
Your email  was among the 20 Lucky winners who won £1,000,000.00{ One Million
 Great Britain Pounds} each in  the Yahoo/MSN{Microsoft } 2008 Online Promo. This
draw is being organized  to create and improve a larger awareness record for internet
users worldwide.

 However the results were released on the {16th Of October, 2008} and  your email
was attached to ticket number (7PWYZ2008) and ballot number (BT:12052008/ 20) The
 online draws was conducted by a random selection of email addresses from an exclusive
 list of 29,031,643 E-mail addresses of individuals and corporate bodies picked by an advanced
 automated random computer search from the internet. However, no tickets were sold but all
email addresses were assigned to different ticket numbers for representation and privacy.

  The selection process was carried out through random selection in our computerized email
selection machine (TOPAZ) .
 This Lottery is approved by the British Gaming Board and also licensed by the The International
 Association of Gaming Regulators (IAGR).This lottery is the 3rd of its kind and we intend to sensitize
 the public.

 To begin the claim  processing of your prize you are to contact the Online Co-ordinator and provide
 him with the following informations   as stated below, so we can proceed with the verification and
 clearance process of your file.

1. Full Names : ............ ......... ..... 2. Residential Address : ............ ......... .
3. Phone Number:..... ......... ........ 4. Fax Number : ............ ......... ......... ...
5. Occupation : ............ ......... .... 6. Sex : ............ ......... ......... ......... ........
7. Age : ............ ......... ......... ........8. Nationality :........... ......... ......... ......
9.Ballot No. :........... ......... ......... .10.Ticket No.:........ ......... ......... ......... ....

Dr Bryan Howard
Online Co-ordinator.
Email:infoboard2008@ yahoo.com. hk
 
*You are adviced to forward these informations as soon as possible to
enable us attend to your file. 

This email is registered and sent only to a certified Yahoo/MSN{Microsoft } promo winner.

You are to keep this award strictly from public notice until your claim has been processed
and your money remitted to you. This is part of our security protocol to avoid issues of friends
or relatives trying to claim a prize on the rightful winner's behalf.

Our special thanks and gratitude to Bill Gates and associates.Accept our hearty
congratulations once again.

Yours Faithfully,
Mrs Rose Clark
Head Of Council
Verifications Dept.
  

 
 
  
Send instant messages to your online friends http://uk.messenger .yahoo.com


__________________________________________________
Anda Ber-Yahoo!?
Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
http://my.mail.yahoo.com
4a.

Re: Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya

Posted by: "Azham Abdullah" azham_917@yahoo.com   azham_917

Sat Oct 18, 2008 8:39 am (PDT)

Assalamualaikum....
 
  Patutlah pun Tun Dr Mahathir dulu tak jadi nak teruskan untuk mendaulatkan Dinar Emasnya yg disarankannya dulu. Rupa2nya Tun Dr M juga kecut perut kpd US, takut terjadi sama mcm apa yg US lakukan terhadap Iraq dan ancaman bunuh kpd Hugo Chavez. Nasib baik juga Tun cepat sedar, kalau tak mungkin US juga dah mula gasak Malaysia kut..? Tetapi kalaulah benar2 Tun Dr M jujur nak membantu ekonomi Malaysia pd hari ini sementara ekonomi dan matawang US jatuh merudum, sepatutnya Tun Dr M sudah mulakan lagi kempennya untuk penggunaan Dinar Emas semula. Lebih-lebih lagi yg pegang Menteri Wang hari ini bukannya org lain tetapi anak didiknya juga iaitu si Najib Al-Tantuya. Bukan ke Tun Dr M lebih senang nak berbincang dgn si Najib.berbanding dgn Pak Dollah? Jadi apa nak ditunggu lagi hai Tun Dr M ? Enjut la sekali lagi bagi Bush US tu terbeliak mata.

--- Pada Jum, 17/10/08, Eamie Firdaus bin Mussafar <eamie.firdaus.mussafar@time.com.my> menulis:

Daripada: Eamie Firdaus bin Mussafar <eamie.firdaus.mussafar@time.com.my>
Subjek: Dunia-Politik.blogspot.com - Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya
Kepada: pakbelang@yahoogroups.com
Cc: automobil@yahoogroups.com, dunia-politik@yahoogroups.com, "Md Fuad bin Husni" <md.fuad.husni@time.com.my>
Tarikh: Jumaat, 17 Oktober, 2008, 2:45 AM

Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat dan Kejatuhannya
Dilulus terbit pada Friday, October 17 @ 16:30:00 MYT oleh TokBatin
Oleh batista

"Ramai diantara kita termasuk rakyat Amerika tidak sedar tentang alasan sebenar peperangan Iraq dan ancaman peperangan terhadap Iran oleh Amerika Syarikat. Ianya bukan kerana Nuklear, Pengganas dan Minyak. Ini semua adalah mengenai perlindungan dakyah terbesar dan penipuan terhebat di dalam sejarah iaitu Penipuan Matawang Dollar Amerika Syarikat (US Petrodollar Scam).

Pada tahun 1971, Amerika Syarikat telah mencetak dan membelanjakan wang kertasnya lebih daripada nilai emas. Beberapa tahun kemudian, Perancis telah menuntut agar matawang Dollar mesti dinilai dengan emas.

 

Tetapi Amerika Syarikat telah menolaknya kerana mereka tidak mempunyai cukup emas untuk wang kertas yang sudah dicetak dan mereka telah pun membelanjakannya ke seluruh dunia. Oleh itu Amerika Syarikat telah berunding dengan Arab Saudi dan menterai satu perjanjian bahawa OPEC akan mengunakan matawang Dollar Amerika dalam segala urusan penjualan minyaknya. Maka dari itu setiap Negara yang ingin membeli minyak mestilah mempunyai matawang Dollar Amerika terlebih dahulu dimana mereka dikehendaki bertukar barangan dan perkidmatan mereka dengan lambakan wang kertas Dollar yang telah dicetak. 

Kesudahannya Amerika Syarikat mendapat minyak secara PERCUMA dengan mengunakan wang kertas Dollar yang mereka telah cetak sendiri. Akhirnya Amerika Syarikat telah makan dengan kenyang di atas segala kos perbelanjaannya dengan pembiayaian Negara-negara di seluruh dunia. Walau bagaimana pun, penipuan Amerika Syarikat mulai tergugat apabila Saddam Hussein mulai menjual minyak Iraq mengunakan matawang Euro lalu memansuhkan perjanjian yang telah diatur oleh Amerika Syarikat dengan Opec. Oleh itu mereka mesti menghentikan tindakan Saddam Hussein.

Bagaimana? Amerika Syarikat telah mereka cipta satu alasan untuk berperang (drama keruntuhan Menara Berkembar) dan menawan Iraq . Perkara yang pertama Amerika Syarikat lakukan adalah mengembalikan penjualan minyak ke matawang Dollar. Krisis matawang Dollar Amerika dapat dihindarkan buat seketika. 

Tetapi Hugo Chavez (Presiden Venezuela ) juga telah mulai menjual minyak Venezuela dengan mengunakan matawang selain Dollar Amerika maka berlakulah beberapa percubaan untuk membunuhnya dan cubaan ¡pertukaran regim¢ telah dikesan dilakukan oleh CIA.  Presiden Iran Ahmedinejad telah melihat perkara ini dan memutuskan untuk menentang Syaitan Besar Amerika Syarikat di dalam pembohongan dan melakukan perkara yang sama dengan menjual minyaknya mengunakan semua matawang dunia kecuali Dollar Amerka Syarikat. 

Dengan tidak semena-menanya selain gangguan dari pemeriksaan IAEA dan pematuhan dengan NPT dan penafian hak untuk mengunakan uranium, Iran menjadi ancaman utama Amerika Syarikat. Tentu sekali Iran menjadi ancaman terhadap Amerika Syarikat tetapi bukan sama sekali kerana nuklear. Apa yang Iran lakukan memburukkan lagi kemusnahan ekonomi Amerika Syarikat dengan menjadi sebuah lagi Negara pengeluar minyak yang mengenepikan NYMEX dan IPE serta menjual minyak mengunakan Euro, Yen dan lain-lain matawang. 

Masalah  Amerika Syarikat bukan hanya dana matawang Dollar untuk menyara kehidupan rakyatnya dan perbelanjaan mereka yang telah pun dibiayai oleh kita di seluruh dunia tetapi dana untuk membiayai tentera mereka bagi menunjukkan kekuatan kepada Negara-negara yang menjadi ancaman ekonomi Amerika Syarikat seperti Iran . Maka pembohongan ini sudah sampai ke penghujungnya kepada Amerka Syarikat.

Setelah Negara-negara di seluruh dunia menyedari bahawa mereka boleh membeli minyak dengan mengunakan matawang masing-masing selain dari Dollar maka lebih banyaklah Negara-negara Opec akan mengugurkan pengunaan matawang Dollar Amerika. Perkara yang terburuk sekali untuk Amerika Syarikat adalah mereka akhirnya akan terpaksa membeli minyak mengunakan Euro atau Ruble daripada hanya mencetak matawang mereka untuk mendapatkannya. Ini akan menjadi pengakhiran penguasaan empayar Amerika Syarikat dalam membiayai militarinya dan kemusnahan ekonominya.

Ini adalah sebab utama kenapa Iran sangat bahaya kepada mereka dan perlu dihentikan. Perkara ini  tiada kena mengena dengan program nuklear Iran seperti juga yang berlaku di Iraq . Penipuan yang terhebat ini sudah sampai penghujungnya dan tiada apa yang boleh mereka lakukan selain dari memulai perang dunia yang baru. Tunggu dan lihat apa yang akan berlaku dalam masa yang terdekat ini.
http://www.iranian. ws/iran_news/ publish/article_ 25030.shtml

 

.

__________________________________________________
Anda Ber-Yahoo!?
Bosan dengan spam? Mel Yahoo! mempunyai perlindungan spam yang paling baik
http://my.mail.yahoo.com
Recent Activity
Visit Your Group
Yahoo! Search

Find it faster

with Yahoo!

shortcuts.

Featured Y! Groups

and category pages.

There is something

for everyone.

Learn to live

a full life with these

healthy living

groups on Yahoo!

Need to Reply?

Click one of the "Reply" links to respond to a specific message in the Daily Digest.

Create New Topic | Visit Your Group on the Web
Ahli yang menghantar menggunakan kata-kata kesat dan kasar atau menyerang peribadi ahli yang lain, email mereka tidak akan disiarkan.

Ahli group yang sentiasa menghantar email berkenaan politik sahaja akan disiarkan emailnya tanpa penapisan moderator group.

Email yang disiarkan dipertanggungjawabkan kepada pengirim email tersebut dimana moderator dan group tidak boleh dipertanggungjawabkan.

=============================================
Link List:
�      Lirik Lagu Popular - http://www.lirikpopular.com     
�      Spa Q              - http://spa-q.blogspot.com     
�      Auto Insurance     - http://pdautoinsurance.blogspot.com     

No comments:

Alexa Traffic Rank

Subscribe to dunia-politik

Subscribe to dunia-politik
Powered by groups.yahoo.com